На півдні Одещини чоловіка вкусив отруйний павук

В Одеській області в Болградському районі чоловіка під час проведення польових робіт вкусив отруйний павук. Після цього чоловіка довелося терміново госпіталізувати. Зараз він перебуває в реанімації у важкому стані. Про це пише місцеве видання Махала.

Заступник генерального директора Болградської центральної районної лікарні Катерина Ніколаєва розповіла, що після укусу каракурта можливі ускладнення, тому було ухвалено рішення спостерігати за чоловіком цілодобово.

Вона також зазначила, що зараз в Україні немає протикаракуртної сироватки.

Щойно десь з’явиться інформація про її появу, ми одразу її закупимо, – додала Ніколаєва.

Каракурт – один із найотруйніших павуків роду Latrodectus розміром до 2 см, поширений в Азії та Європі, якого інколи називають “європейською чорною вдовою”. Це єдиний вид в Україні, який може завдати серйозної шкоди здоров’ю.

В Україні каракурт проживає в Одеській, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Донецькій областях і в Криму. Його можна зустріти на узбережжях, у пониззі, біля бур’янів і трави. Він може опинитися навіть у городі, якщо після поливу утворилося вологе середовище.

Якщо ж каракурт вкусить людину, та спочатку відчує біль у місці укусу, потім настають загальні наслідки: запаморочення, м’язові болі, задишка, підвищена пітливість і температура, а також неритмічне серцебиття. У найгіршому випадку може статися параліч дихальних м’язів і людина помре від того, що не зможе дихати.

Якщо на природі вас вкусив каракурт, протягом 1-2 хвилин можна притиснути голівку сірника до місця укусу і запалити його іншим сірником або коробкою, впливаючи сильно і точково. Це запобіжить отруєнню, оскільки висока температура руйнує отруту.