На Закарпатті затримали шахрая-псевдоволонтера з Одещини

На Закарпатті прикордонники зупинили автомобіль «Фольксваген», яким пересувалися двоє чоловіків – жителі Одещини та Полтавщини. Вони підозрюються в привласненні коштів, зібраних на лікування тяжкохворих дітей. У них булі підроблені документи, що підтверджували їх належність до правоохоронних органів, а також листування, в якому один з них чекає росію.

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

Події розгорталися на околиці населеного пункту Теково, де наряд відділення інспекторів прикордонної служби «Хижа» Мукачівського загону зупинив автомобіль. Водій відмовився надати свій транспортний засіб для огляду, пред’явивши підроблене посвідчення комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Така поведінка лише підсилила підозри прикордонників.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 66865f3aed01c.jpeg

Під час подальшого огляду, проведеного разом зі співробітниками оперативно-розшукового відділу «Дякове», було знайдено безліч доказів шахрайської діяльності. Зокрема, у «благодійників» виявили посвідчення про належність до одного з благодійних фондів, договір про надання волонтерських послуг, бланки актів вилучення грошових пожертв та наліпки благодійного фонду. Ці документи використовувалися для створення видимості легітимної діяльності.

За словами підозрюваних, вони збирали кошти на лікування тяжкохворих дітей, але фактично 80 % від зібраних грошей залишали собі, а лише 20 % могли бути використані на благодійні цілі. Додатково до фінансових махінацій, в телефоні одного з підозрюваних, жителя Одещини, було знайдено переписку, де він висловлював сподівання на перемогу росії у війні проти України.

Прикордонники негайно викликали співробітників взаємодіючих правоохоронних органів і повідомили про виявлені ознаки злочинів, передбачених ст. 358 КК України (Підроблення документів) та ст. 190 ККУ (Шахрайство). Слідство триває.

Джерело