Одеська область лідер за кількістю порушень мовного закону

Одещина стала лідером серед областей України за кількістю звернень про порушення мовного законодавства. У першій половині 2024 року з регіону надійшло 203 скарги, повідомила представниця Уповноваженого із захисту державної мови Ярослава Вітко-Присяжнюк.

За її даними, за перше півріччя надійшло загалом 1062 звернення про порушення мовного законодавства. Одещина лідирує з 203 зверненнями, тоді як із Запорізької області було зареєстровано 26 звернень, з Миколаївської — 18, а з Херсонщини не надійшло жодного.

“Якщо говорити про сфери, то серед південних областей найбільша кількість скарг стосувалася порушень у сфері обслуговування й надання інформації про товар/послугу — 27,5%. Далі йде мова реклами та вивісок — 25,5%, порушення інтернет-представництв — 15,4%, порушення у сфері охорони здоров’я — 8,5%, сфера освіти — 6,5%, інше — 16,6%”, — йдеться у повідомленні.

З 203 скарг на Одещині 28,6% стосувалися сфери обслуговування та надання інформації про товар, 58 скарг — мови реклами та вивісок. Одещина також займає друге місце після Києва за кількістю здійснених заходів державного контролю, яких було 80.

Джерело