Одеська область посіла друге місце місці за кількістю декларацій, що перевіряє НАЗК

Протягом перших п’яти місяців 2024 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало 449 повних перевірок декларацій, з яких 37 стосувалися посадовців з Одеської області. Це ставить цю область на друге місце в Україні за кількістю перевірок.

Найбільше декларацій, які перевіряло агентство, були подані посадовцями у Києві – 158. Київська область посіла третє місце з 33 деклараціями на перевірці. На четвертому місці – Львівщина з 26 перевіреними деклараціями, а на п’ятому – Дніпропетровська область з 18 фінансовими звітами.

За результатами проведених за перші п’ять місяців 133 перевірок експерти виявили недостовірні відомості на майже 555 мільйонів гривень, необґрунтовані активи на суму 7,1 мільйона гривень та ознаки незаконного збагачення на 17,8 мільйона гривень.

Зокрема голова Білгород-Дністровської районної ради Одеської області Олександр Єрошенко не мав можливості підтвердити законність походження свого грошового активу на суму понад 59,5 мільйона гривень.

У жовтні 2023 року депутати Білгород-Дністровської районної ради під час позачергової чотирнадцятої сесії обрали новим головою ради Олександра Єрошенка. Він був обраний до складу районної ради від партії “Слуга народу” у жовтні 2020 року та очолював постійну комісію з питань майнових відносин, житлово-комунального господарства, архітектури та містобудування.

Попереднього голову Білгород-Дністровської районної ради Григорія Мельниченка позбавили повноважень у серпні, затвердивши його заяву про відставку, яку він подав раніше.

Зі списку підлягали повній перевірці декларації представників таких органів:

  • органів місцевого самоврядування – 78, з них 2 – голів обласних рад, 20 – депутатів обласних рад, 56 – депутатів місцевих рад;
  • державних адміністрацій – 22, з яких 2 – заступників голів обласних державних адміністрацій, 2 – голів районних державних адміністрацій;
  • органів судової влади – 31, з них 24 судді, 3 – голів судів;
  • органів митної та податкової служби – 15 податківців, 10 митників, з них 2 начальників митниці;
  • органів досудового розслідування – 23 прокурори, з них 1 керівник та 8 заступників керівників обласних прокуратур, 9 слідчих, 3 дізнавачі;
  • державних підприємств – 22 керівників підприємств, 8 заступників керівників, у тому числі підприємств оборонної сфери;
  • народних депутатів – 18.

Джерело