Одеська поліція та ІМІ щомісячно фіксують порушення прав журналістів в регіоні

З початку 2019 року поліція Одеської області внесла до ЄРДР 9 випадків порушення прав журналістів відповідно до статей 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та 345-1 (погрози або насильство над журналістами) Кримінального кодексу України. Про це повідомила заступник начальника відділу Слідчого управління ГУНП Одещини Жанна Мішина на зустрічі з регіональним представником Інституту масової інформації Павлом Колотвіним.

Загалом з 2017 по 2019 рік зареєстровані 64 справи. З них 19 закриті за відсутності складу злочину. 13 випадків порушення прав журналістів вже розглядаються в суді. Щодо 32 кейсів продовжуються слідчі дії.

Під час зустрічі слідча поліції Одеської області зауважила, що часами виникають проблеми з кваліфікацією подібних злочинів, оскільки буває важко відрізнити громадських активістів та блогерів від професійних журналістів, а самі представники ЗМІ часто не мають повного комплекту документів — редакційного завдання та посвідчення, яке, при наявності, буває ще й простроченим.

Відповідно до діючого законодавства, в Слідчому управлінні одеської поліції не змогли повідомити про деталі деяких, найбільш резонансних справ, але погодились до співпраці та подальшої взаємодії.

Відповідно до моніторингу Інституту масової інформації за 2019 рік в Одеській області зафіксовано 7 випадків порушення прав медійників.  Серед них зафіксований випадок нападу на журналістку з ножем, облиття нечистотами іншої журналістки, фізичний напад місцевого депутата на кореспондента ЗМІ, стеження за журналістом-розслідувачем та повідомлення про замінування телеканалу.

Картинки по запросу нарушение прав журналистов