Одеський посадовець ТЦК погорів на хабарях за ухилення від мобілізації

В Одесі розкрили схему посадовця ТЦК та СП, яка на незаконне отримання фінансової вигоди від чоловіків, які намагалися уникнути мобілізації до Збройних Сил. Про це повідомляє Державне бюро розслідувань.

За даними розслідування, посадовець ТЦК та СП вніс фіктивні дані про 138 військовозобов’язаних у системі реєстрації “Оберіг”, відмічаючи їх як осіб, непридатних для військової служби.

Схема, яка діяла з липня 2023 року, передбачала отримання від військовозобов’язаних суми від 4,5 до 7 тисяч доларів за їх фіктивне віднесення до категорії “непридатних”. Загалом, винуватець цієї схеми заробив близько мільйона доларів.

Дії посадовця викликали реакцію Державного бюро розслідувань, яке вже ідентифікувало всіх осіб, які скористалися цією схемою. Частина з них вже виїхала за кордон, а іншу доставили до центру комплектування для оновлення даних та подальшої мобілізації до Збройних Сил.

Посадовцю оголошено підозру за статтею 361 Кримінального кодексу України, і вирішується питання про обрання запобіжного заходу та відсторонення від посади. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Наразі правоохоронними органами встановлюється повне коло осіб, причетних до цієї злочинної схеми. Процес розслідування продовжується, проведено 14 обшуків за місцем роботи та проживання фігуранта та учасників схеми.

Джерело