Правила безпеки: що варто знати одеситам під час опалювального сезону?

Найпоширенішою причиною пожеж в житловому секторі у в осінньо-зимову року є аварійний режим роботи електрообладнання, який в основному спричинений людським фактором. Кожного року, коли наступає осінь, коли знижується температура повітря, це питання знову стає актуальним.

Попереду зима, опалювальний сезон і рятувальники знову фіксують короткі замикання в електромережі. Найчастіше це трапляється в період, коли опалення ще не з’явилось, а людина вже починає обігріватися в себе вдома за допомогою кондиціонерів чи електрообігрівачів. Вони починають працювати в аварійному режимі, це провокує короткі замикання та, як наслідок, пожежі.

Представники соціального захисту та поліції в  територіальних громадах Одещини організовують спільні заходи, метою яких є попередити надзвичайні ситуації. Вони проводять інструктажі, обстежують приміщення, знаходять проблемні місця та надають пропозиції, що можна покращити перед опалювальним сезоном.

 Тільки за цей рік в Одеській області зафіксовано 146 пожеж, які завдали серйозних матеріальних збитків. В цьому році був такий випадок, коли в Подільському районі при розпалюванні пічки виникла пожежа, в якій загинув дорослий та троє дітей, а ще дві людини отримали значні опіки. Питання пожежної безпеки дуже важливе і дотримання правил може зберегти життя та здоров’я.

«Кожного сезону йде своя профілактична робота, яка проводиться постійно. Наразі в нас осінньо-зимовий період і ми розуміємо, що перед настанням холодів ми намагаємося максимально пропрацювати територіальні громади. Робиться аналіз аналіз пожеж, визначається населений пункт, де найчастіше виникають пожежі, де більше загиблих і вже відповідальні люди затверджують графіки з органами виконавчої влади, погоджують їх з соціальними службами та з представниками поліції і відпрацьовується саме максимально ті місця, де реєструвалась найбільша кількість нещасних випадків», – розповідає начальник управління запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Володимир Пашевич.

Російське повномасштабне вторгнення додало нових викликів. Ворожа армія в холодну пору року почала активно обстрілювати енергетичну інфраструктуру, через що люди залишались без світла та тепла. Мешканці Одеси, прагнучи зігрітись чи приготувати їжу, нехтували правилами безпеки, що в деяких випадках могло закінчитись фатально. Найпоширеніше порушення – встановлення генераторів в під’їздах, в коридорі або на балконі. Так категорично не можна не робити через ризик загоряння.

Наслідки вибуху газового балону в Одесі.

Фіксувались факти, коли люди ставили генератори та  туристичні газові пальники прямо у себе вдома. В Одесі був випадок, коли люди намагались прогріти приміщення за допомогою туристичного газового пальника, закрили вікна двері, перекрили вентиляцію. В кімнаті були діти, яких так намагались зігріти. В результаті вони отруїлися й були госпіталізовані до лікарні. На щастя, обійшлося без фатальних наслідків. Ще був випадок, коли люди залишили газовий балон на електроплиті. Плита виявилась ввімкненою, і коли дали світло, балон нагрівся та вибухнув, зруйнуваши стіну квартири.

Пожежі мають певну сезонність. Останнім часом зменшилась кількість загорянь в степовій природній зоні. Це сталося через те, що почалися дощі, стало холодніше, і вогнищу немає де розійтись. Однак зі зміною пори року з’являються нові, давньо відомі проблеми, але вже в домівках людей. Рятувальники виїжджають на виклики та запобігають надзвичайним ситуаціям. Однак потрібно, щоб самі мешканці ставали відповідальнішими, бо велику кількість пожеж провокує недотримання елементарних правил безпеки. Найкращим заходом попередження є профілактика.

В Одеській області працює проект «Мобільний клас безпеки». Це спеціальна автівка, яка оснащена всім необхідним приладдям для того, щоб навчати дітей правильній поведінці в надзвичайних ситуаціях. Заняття проводять співробітники ДСНС, які їздять навчальними закладами та спілкуються з дітьми. Ставка зроблена на наймолодших, бо звички дорослих людей змінюються набагато повільніше. Нехтують правилами зазвичай також люди старшого віку. В деяких випадках саме діти дисциплінують їх та застерігають бути обачними. Та й сама малеча, коли виросте, буде вже свідома цих правил.

«Навчання дітей вийшло зараз на абсолютно новий рівень, нам дуже часто телефонують батьки і кажуть, що ваші заходи насправді круті, дитина сьогодні прийшла додому зі школи, повимикала все з розеток, залишила один холодильник і сказала не перенавантажувати систему. Тобто діти нас чують і вони не тільки вчаться ,але вони приходять додому і вчать своїх дорослих.  Тобто навчання вийшло на такий рівень, що ми не просто розповідаємо теорією, а поєднуємо її з цікавою практикою Тобто  йде навчання в, ігровій формі і дітям, це цікаво і вони набагато це більше запам’ятовують» – говорить речниця ДСНС в Одеській області Марина Мартиненко.

В новому зимовому сезоні рятувальники готуються до тривалих відключень світла. В підпорядкуванні ДСНС наразі знаходиться  п’ятдесят п’ять пунктів незламності, які розташовані в Одесі та області. Однак таких точок з підзрарядками набагато більше. Вони вже розгорнуті та готові до того, щоб туди приходили люди, але на щастя, поки що такої потреби в них немає.

Порівняно з минулим роком,  умови перебування там значно покращились. Досвід блекаутів в попередньому сезоні став в нагоді, органи місцевого самоврядування завчасно підготувались до можливих перебоїв зі світлом. В деяких пунктах є  навіть пеленальні столики для того, щоб люди могли прийти туди з немовлятами і зробити все, що потрібно.

 Створені спеціальні куточки для дітей, де вони можуть погратися чи помалювати. Поки малеча зайнята, дорослі зможуть відпочити, зарядити свої гаджети чи інші електроприлади. Ще один важливий пункт – зв’язок та Інтернет. В минулому році з ним були перебої, тепер в пунктах незламності є старлінки для того, щоб люди могли зв’язатися зі своїми близькими.

Створені умови, щоб людина за відсутності електрики могла організувати собі мінімальне харчування, випити чаю або кави в холодну пору року. На всіх рівнях, від Офісу Президента до органів місцевого самоврядування попереджається, що зима буде важкою. Тому в Одесі готуються до найгірших варіантів, сподіваючись на краще.

Марія Шевчук