У Facebook створили акаунт одеського підприємця та мецената Євгена Чикаленка: як він прославився минулого століття

У Facebook створили акаунт на честь одеського підприємця та мецената Євгена Чикаленка, який прославився своєю діяльністю у минулому столітті. Цей проєкт реалізовано командою Odesa Decolonization.

Євген Чикаленко, уродженець Одеської області, був відомим підприємцем та меценатом у ХІХ-XX століттях. Він активно підтримував українське національне відродження та був ініціатором скликання Української Центральної Ради у 1917 році.

Фото з відкритих джерел

Новостворений акаунт відтворює динамічний образ Чикаленка за допомогою штучного інтелекту. У відеозаписі, опублікованому на сторінці, Євген Чикаленко вітається з користувачами та висловлює підтримку проєкту Odesa Decolonization.

Довідка. У лютому 2024 року Odesa Business Club розпочав співпрацю з USAID у межах цього проєкту. Головними цілями ініціативи є дослідження міфів про Одесу, створення платформи для комунікації та переосмислення національної ідентичності з подальшим публічним обговоренням.

Біографія Євгена Чикаленка

Євген Чикаленко народився у 1861 році в селі Перешори Подільського району Одеської області. Він здобув освіту в Харківському університеті, де активно долучився до української студентської громади та радикальних гуртків. За свою діяльність був заарештований у 1884 році і перебував 5 років під наглядом поліції.

Після смерті батька Чикаленко почав господарювати в родинному маєтку і писати практичні поради для сільського господарства, які стали популярною енциклопедією. У 1894 році він переїхав до Одеси, а згодом до Києва, де активно долучився до громадського життя, ставши членом багатьох українських організацій.

Чикаленко сприяв національній свідомості, заснувавши та фінансуючи українські щоденні газети “Громадська Думка” та “Рада”. Під час Першої світової війни він переховувався від поліції, але з початком революції 1917 року повернувся до Києва і став ініціатором скликання Центральної Ради.

Помер Євген Чикаленко у 1929 році в Чехії, заповівши розвіяти його прах у рідному селі Перешори. Його заповіт не був виконаний, але у 1998 році в селі Перешори перепоховали прах його сина Левка, який також заповів розвіяти свій прах на батьківщині.

Джерело