У ВМС розповіли, як росіяни перевозять крадене українське зерно

Російські окупанти продовжують незаконно вивозити українське зерно та інші товари, використовуючи для цього порти на тимчасово окупованих територіях, передав кореспондент «Інформеру» з телемарафону.

Як зазначив речник Військово-морських сил ЗС України, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук, українське збіжжя транспортується до російських портів, де його продають як власну продукцію. До цієї незаконної діяльності залучені й міжнародні перевізники.

Плетенчук пояснив, що окупанти вимикають систему автоматичної ідентифікації суден (AIS), порушуючи міжнародні правила. Після цього награбовані товари перевантажуються у російські порти і далі реалізуються як російська продукція. Нещодавно, за словами Плетенчука, структури ВМС ЗСУ затримали одне з таких іноземних суден на Дунаї, яке раніше заходило в окуповані українські порти для комерційної діяльності.

Крім того, оперативна ситуація в Азовському морі залишається незмінною. Після ураження українськими силами російського порома “Славянин”, який використовувався для військової логістики, росіяни вивели свої військові кораблі з Азова. Це, за словами Плетенчука, свідчить про небезпеку для російських сил у цьому регіоні, оскільки Азовське море перебуває під вогневим контролем ВМС ЗСУ.

Речник також зазначив, що на відхід російських кораблів вплинуло знищення українськими силами складу з дронами в Єйську, де було ліквідовано понад сотню дронів разом з інструкторами.

У липні окупанти здійснювали міжбазові переходи кораблів із Криму до Новоросійська. Плетенчук вважає, що російське командування, якби керувалося військовою логікою, а не імперськими амбіціями, могло б вивести свої кораблі у більш безпечне місце через Волго-Донський канал або турецькі протоки. Проте вони вирішили зосередити сили в Новоросійську.