В Ізмаїлі демонтують пам’ятник російському генералу

Російський генерал Тучков був першим градоначальником Ізмаїла. Пам’ятник йому розташований у центрі міста й підпадає під вимоги Закону України “Про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”. На сесії 10 квітня депутати ухвалили рішення демонтувати його.

“Пам’ятник присвячений постаті генерала армії Російської імперії, командувача всіх фортець на Дунаї, людини, яка виконувала адміністративні та військові функції для російської монархії в цьому регіоні. Тому цей пам’ятник має бути прибраний з громадського простору”, — розповів заступник міського голови Сергій Лузанов.

4 червня працівники одного з комунальних підприємств міста почали закривати пам’ятник спеціальним парканом.

Пам'ятник російському генералу Тучкову в Ізмаїлі демонтують

Далі розпочався демонтаж, це мають зробити за кілька тижнів. Потім монумент транспортують у місце зберігання, де, за словами Сергія Лузанова, йому забезпечать належні умови, а після війни розглянуть варіант експонувати в одному з музеїв.

Пам’ятник Тучкову — другий монумент в Ізмаїлі, який демонтують відповідно до закону про декомунізацію та деколонізацію. Першим був пам’ятник російському полководцю Олександру Суворову — його прибрали у грудні 2022 року.

Також в Ізмаїлі планують демонтувати меморіальні таблички, які пропагують російську імперську політику, з пам’ятника морякам Дунайської флотилії. А ще — замінять ряд дощок, написи на яких зроблені російською мовою.

Джерело