В Одесі мітингувала білоруська діаспора

Вчора, 8 серпня, в Одесі відбувся марш білорусів до річниці протестів після оголошення попередніх результатів виборів в Білорусі – рік тому центральна виборча комісія попередньо присудила перемогу Олександру Лукашенко, але тисячі громадян обурилися фальсифікаціям. Про це інформує РадіоСвобода.

Перші акції протесту відбулися в Мінську та інших містах республіки в ніч з 9 на 10 серпня 2020 року. В Одесі 8 серпня 2021 року зібралось кілька десятків білорусів та місцеві активісти, щоб ще раз нагадати про вимоги протестувальників – чесні вибори, припинення насилля з боку влади і відставка Лукашенка.

В Одесі 8 серпня 2021 року зібралось кілька десятків білорусів та місцеві активісти, щоб ще раз нагадати про вимоги протестувальників – чесні вибори, припинення насилля з боку влади і відставка Лукашенка

Акції проходять в багатьох містах України та в інших країнах, де живуть білоруси, говорить організаторка акції Алеся (ім’я змінено з міркувань безпеки). В деяких містах події відбуваються 8 серпня, в деяких – заплановані на 9-те.

«Люди вийшли ввечері 9 серпня 2020 року на мирний протест. Але всі правоохоронні структури вийшли, щоб зупинити протести. Хоча люди просто йшли, просто хлопали та скандували, що хочуть чесного голосування. Сьогодні в Одесі зібрались ті, кому довелось бігти. Я бачу тут зокрема людей, які були членами виборчих комісій на виборах», – говорить Алеся.

Після смерті Віталія Шишова, якого знайшли повішеним 3 серпня в Києві, навіть в Україні активісти не можуть почуватися повністю у безпеки. Поліція розслідує його смерть як можливе вбивство, інсценоване під самогубство.

В Одесі білоруська діаспора пройшлась маршем по центру міста та запалила фаєри біля Воронцовської колонади. Організатори зачитали список загиблих внаслідок політичних репресій білорусів – Олександр Тарайковський, Геннадій Шутов, Роман Бондаренко, Вітольд Ашурок, Дмитро Стаховський і Віталій Шишов.