В Одесі СБУ затримала жіночу агентурну групу

Служба безпеки викрила та затримала жіночу агентурну групу фсб, до складу якої входили три одеситки віком від 19 до 23-х років. Разом подруги розвідували для російських спецслужб місцезнаходження військових локацій, шукали бойові позиції підрозділів ППО та готували масований ракетно-дроновий удар по Одесі. Про це повідомили у Генеральній прокуратурі та Службі безпеки України.

Організатором агентурної мережі виявилася 23-річна одеситка. До шпигунської діяльності, за вказівкою куратора, вона залучила двох своїх подруг, які також підтримували дії агресора. Дівчини написали та надіслали куратору заяви про вступ до лав фсб.

Усі разом одеситки працювали у місцевій кав’ярні. Протягом трьох місяців, під виглядом дружніх прогулянок вони обходили місто у пошуках військових та інфраструктурних об’єктів. У разі виявлення «потрібної» локації, агентки фотографувались на її фоні або робили селфі з прив’язкою до місцевості. Найбільше російські спецслужби цікавили локації військкоматів та медустанов, де проходять лікування українські захисники.

Крім того зрадниці намагалися виявити бойові позиції підрозділів ППО та берегової охорони, які обороняють місто з повітря та морської акваторії. Отримані відомості агентки месенджером відправляли своєму куратору з фсб. Загалом вони встигли проінформувати окупантів про щонайменше 7 об’єктів.

Листувалися зрадниці у сумісному анонімному чаті за вигаданими нікнеймами. За свою «роботу» дівчини встигли отримати 500 доларів США. Відомо, що у разі окупації Одещини вони розраховували зайняти керівні «посади» в управлінні торгівлі або своєчасно евакуюватися та працевлаштуватися в одну з російських спецслужб.

Трійцю затримали, коли вони готували «звіт» до фсб. На підставі отриманих доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена групою осіб в умовах воєнного стану).

Нині зловмисниці перебувають під вартою без права внесення застави Їм загрожує довічне ув’язнення. Зазначається, що після викриття угрупування, СБУ провела додаткові заходи для убезпечення локацій українських військ.

Джерело