В Одесі є вакцини для профілактики всіх інфекційних захворювань

У медичних закладах Одеси є вакцини для профілактики всіх інфекційних захворювань.

В умовах воєнного часу своєчасна вакцинація є питанням національної безпеки та попереджає спалахи інфекційних захворювань.

Національний календар щеплень в Україні включає обов’язкову вакцинацію від десяти інфекційних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, дифтерії, кашлюку, правця, поліомієліту, кору, краснухи, паротиту та гемофільної інфекції.У медичних закладах Одеси є вакцини для профілактики всіх інфекційних захворювань згідно з Національним календарем щеплень.

У грудні поточного року медзаклади міста додатково отримали від Міністерства охорони здоров’я України: 8000 доз вакцини КПК для профілактики кору, паротиту та краснухи, 5000 доз вакцини від гепатиту В, та 2000 доз інактивованої поліомієлітної вакцини.Також отримані комплексні вакцини для профілактики кашлюку, дифтерії та правця: 7560 доз вакцини АКДП, 4500 доз вакцини АДП-м та 2200 доз вакцини АДП. Профілактика правця під час війни набуває особливої важливості. Ревакцинація дорослих від правця та дифтерії має проводитися кожні 10 років, щеплення вакциною АДП-м можна отримати безкоштовно у сімейного лікаря в усіх Центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Всі щеплення вакцинами, придбаними за бюджетні кошти, робляться безкоштовно за наявності декларації з педіатром або сімейним лікарем. Тимчасово переміщені українці можуть отримати в Одесі всі потрібні щеплення навіть без переукладання декларації.

Згідно з Національним календарем щеплень в Україні, вакцинація дітей розпочинається у пологовому будинку, де малюки отримують щеплення від туберкульозу та гепатиту В. Наступна вакцинація дітей проводиться у дитячих поліклініках:у 2 місяці – від гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції; у 4 місяці – від кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції;у 6 місяців – від гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, гемофільної інфекції; у 12 місяців – від кору, паротиту, краснухи, гемофільної інфекції; у 18 місяців – від кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту; у 6 років – від кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, поліомієліту; у 14 років – від поліомієліту; у 16 років – від дифтерії та правця. Потім кожні 10 років проводиться ревакцинація дорослих від дифтерії та правця в сімейній амбулаторії. Якщо дитина не отримала потрібні за віком щеплення, потрібно звернутися до педіатра та надолужити вакцинацію за індивідуальним графіком. Також в Україні дозволена первинна та бустерна вакцинація від COVID-19 усіх дітей віком від 12 років.