В одеському музеї розпочався проєкт, присвячений мові та деколонізації

Одеський муніципальний музей особистих колекцій імені О.В. Блещунова запрошує до участі у виставковому проєкті про мову та деколонізацію «МОВНІ ВПРАВИ». Мета події — створити простір для діалогу та запросити громадськість до рефлексії на тему мови як інструменту деколонізації, без нав’язування конкретних ідей чи ідеологій. Виставка у рамках проєкту складається з творів українських художників, які переосмислюють колоніальний досвід української нації. Серед них Алевтина Кахідзе, Оля Федорова, Михайло Алексеєнко, Елтуран Мамедов та інші.

В цілому проєкт присвячений українцям з південного регіону країни та їх особистим відносинам з мовою. Адже всередині вони — справжні та патріотичній українці, для багатьох з них це свідома громадянська позиція. Але через русифікацію, яка зробила російську мову основною робочою саме у південному регіоні на довгі десятиріччя, у цих “внутрішніх українців” виникає мовний бар’єр.

Вже першого серпня о 15:00 на відкритті проєкту виступить філологиня Світлана Бондар з «ПРОМОВОЮ про МОВУ».

А 7 та 14 серпня о 18:00 на зареєстрованих учасників чекатимуть терапевтичні зустрічі з Поліною Березюк — психологом-терапевтом, інструктором Mindfulness і фасилітатором письмових практик. Тема зустрічей з Поліною Березюк: «Російськомовні українці: як перестати вагатися і почати вільно спілкуватися українською без сорому за помилки».

Їхня мета — обговорити питання свідомого переходу, мотивованого внутрішнім запитом. Поліна Березюк підкреслює, що саме письмові практики — це екологічний та інтуїтивний метод для висловлення своїх думок, розмови з собою та структурування ідей.

Реєстрація на 7 та 14 серпня за посиланням – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf0q2PlXe3iXX9nmWiegbuv32hhI

Джерело