ЮНЕСКО перерахувала Одесі близько 70 тисяч євро на відновлення «Соборки»

ЮНЕСКО вже перерахувала першу частину коштів з Італії для ремонту частини даху Спасо-Преображенського собору в Одесі, постраждалого від російського ракетного удару в липні 2023 року. Про це повідомив Іван Ліптуга, голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради.

ЮНЕСКО розпочала співпрацю з будівельною компанією «Стікон». Угода вже підписана, і близько 70 тисяч євро були переведені на відновлення частини даху собору, яка була найбільше пошкоджена.

Фото: Одеська міська рада

Довідка. У ніч на 23 липня 2023 року російські війська здійснили масовану атаку на Одесу та область, випустивши 19 ракет різного типу. Удар припав на історичний центр Одеси, включений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Пошкоджено було 25 архітектурних пам’яток, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор.

Північна частина собору залишилася без даху, постраждали центральні палі, фундамент, всі вікна, а також ліпнина. Рятувальники та священнослужителі змогли врятувати кілька ікон, зокрема Касперовську ікону Божої Матері, яку вважають покровителькою Одеси, та Іверську ікону, написану до 100-річчя Одеси.

У серпні офіс прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні оголосив, що Італія планує зробити свій внесок у відновлення Одеського кафедрального собору, пошкодженого російською армією. У листопаді сильні зливи підтопили собор, і Одеська єпархія УПЦ, яка є власником будівлі, розпочала термінові роботи з консервації.

Джерело