З початку війни Одеська міськрада профінансувала фірми сепаратистів майже на 9 мільйонів гривень

У грудні минулого року соціальні мережі збурила інформація ЗМІ про те,  що Одеська міська рада надала пільгу в 90% стоянці, оператором якої є фірма бойовика ДНР-ЛНР Вадима Савенко (позивний «Сват»), повідомляє сайт “Ні корупції“, з посиланням на розслідування “Антикорупційного офісу”.

svat-boevik

Судячи з акаунту Савенка у фейсбуці, він керував підрозділом сепаратистів, які в 2014 році брали участь у захопленні українського міста Новоазовськ.

pro-zahoplennya-novoazovska

Згодом саме його люди підірвали катери берегової охорони, внаслідок чого загинуло два прикордонники, а інші члени екіпажу отримали поранення.

zahybli

Савенко сам взяв відповідальність за теракт одразу після вибуху.

pro-berehovu-ohoronu

На початку 2015 року він дав розлоге інтерв’ю, в якому розповів і про катери, і про те, як брав полонених, і про бої під Горлівкою. Багато про що розповів. І одночасно продовжував користуватися пільгами від Одеської міської ради…

Інформація, що Одеська міська рада фінансово підтримує сепаратиста, виявилася небезпечною для мера Одеси Геннадія Труханова, якого багато хто звинувачує в сепаратизмі, і, напевно, має для цього певні підстави.

truhanov-na-kulikovomu-poli

Зокрема, Геннадія Леонідовича бачили на Куліковому полі в компанії лідерів одеського сепаратистського руху.

Труханов досі залишається в кріслі мера багато в чому завдяки домовленостям з Порошенком та співпраці з президентською партією «Солідарність» в Одеській міській раді (разом утворили більшість).

Зв’язки з сепаратистами ставлять цю співпрацю і політичне майбутнє Труханова під великий сумнів.  Тому одразу після витоку інформації про підтримку терориста ДНР-ЛНР  мерія відрапортувала, що оператора стоянки змінили і інцидент вичерпаний.

Але через  9 місяців після цієї заяви громадська організація «Оберіг» виявила, що новий оператор стоянки (ФОП Сахневич С. І.) є не хтось інший як колишній директор на фірмі терориста ДНР Савенка.  Тобто, після того, як ЗМІ виявили факт фінансування тероризму за рахунок одеського бюджету, підлеглі  Труханова, обманюючи громадськість, ще 9 місяців свідомо надавали пільги людині терориста Савенка.

Після цього громадська організація «Антикорупційний офіс» вирішила провести власне розслідування щодо зв’язків між тими, хто отримує пільги на стоянках Одеси, та сепаратистами.

Найбільшим розсадником сепаратизму в Одесі завжди була партія «Родіна», утворена одіозним проросійським політиком Ігорем Марковим.

marsh-edynstva-4-noyabrya-2013

Наприклад, це фото зроблено 4 листопада 2013 року (задовго до початку подій в Криму та на сході) під час “Русского марша”, який щорічно організовували в Одесі активісти “Родіни” та інших проросійських організацій, що фінансувалися Росією за посередництва Маркова.

Сам Марков походив з бандитського середовища, де був знаний за прізвиськом «Марадона». «Родіна», по факту, була політичним «дахом» для організованого злочинного угруповання, яке займалося захопленням землі одеських санаторіїв, сміттєвим бізнесом і деякими іншими прибутковими проектами, зокрема,  захопленням та кришуванням одеських парковок і стоянок. Тому у різних активістів «Родіни» у сфері паркувального бізнесу згодом з’явилися «долі». А одночасно з’явилася і схема надання певним стоянкам пільг у сплаті  паркувального збору в розмірі 90%. Тобто, певні стоянки міста фактично повністю позбавлялися сплати цього збору. Чи треба пояснювати, що більшість стоянок, що потрапляли до списку пільговиків, кришувалися Марковим?

Саме цим пояснюється наявність власної стоянки у вже згадуваного терориста Савенка. Певний час він був начальником особистої охорони Маркова, і стоянку на Комарова 4а, площею 976 квадратних метрів, отримав, вірогідно, «для підтримки штанів». Особливо ця стоянка стала в нагоді Савенку, коли розпочалася війна на сході України. Савенко став одним із польових командирів формувань терористів. І поки він переживав «тяготи війни», відкривав “Південний фронт” і вбивав українських солдат, стоянка  в Одесі приносила йому стабільний прибуток.

Тільки за рахунок пільг у сплаті паркувального збору Савенко отримував від Одеської міської ради щороку близько 130 тисяч гривень. Пільги на цю суму його стоянка отримала і в 2014 і в 2015 році (вже після початку війни). Хоча Савенко навіть не намагався приховати, що є сепаратистом, який взяв до рук зброю. Перший пост на цю тему він написав якраз під час зачистки Майдану в Києві і нападу на проукраїнських активістів в Одесі.

pro-novorosiyu

І навіть після скандалу в медіа за перші три квартали 2016 року він встиг отримати за рахунок бюджету Одеси близько 100 тисяч гривень. А далі, коли стала відома схема з заміною Савенка на його колишнього директора Сахневича, стоянку передали в обслуговування вже третьому за рік оператору – ФОП «Матлах В. Є.».

Здавалося б, на цьому в історії фінансування сепаратизму Одеською міською радою можна було б ставити крапку. Але виявилося, що 360 тисяч гривень пільг, які були надані з початку війни фірмі Савенка, – це просто копійки порівняно з доходами від пільг на стоянки, які отримує інший лідер партії «Родіна»  Сергій Кушнір.

Сергій Кушнір – права рука Ігоря Маркова у питаннях адміністрування паркувального бізнесу.  Він же протягом 4-х років очолює міську організацію «Родіни».

Також Кушнір був певний час  депутатом Одеської міської ради від «Родіни», займаючи місце поруч з Марковим.

kushnir-i-markov

А коли Маркова затримали, і  його на місці лідера партії замінив вже згадуваний у цій статті Олег Савенко («Сват»), то Кушнір сидів уже ліворуч від нього.

savenko-y-kushnyr

До речі, зверніть увагу на прапор на стіні – це прапор партії «Родіна». Його модифікований варіант використовується терористами групи Савенка під час бойових дій. Вони називають його прапором «Новоросії».

Логічно, що після початку воєнних дій з Росією і відкритої підтримки керівництвом партії «Родіна» сепаратистів, фінансові активи її лідерів мали б бути арештовані й перевірені на предмет підтримки тероризму. Але в Одесі ми спостерігаємо протилежну річ. Жодних проблем у бізнесу  лідерів «Родіни» не виникає. Більше того, вони отримують від Одеської міської ради пільги на мільйонні суми.

Так, підприємство «Альфа – Юг» благодійного фонду сприяння органам внутрішніх страв м. Одеси «ПРАВОПОРЯДОК», засновником якого є Сергій Кушнір,  отримало у 2016 році пільгу для 13 своїх стоянок загальною площею 10710 м2.

Громадська організація “Автомобілісти м. Одеси і Одеської області”, засновником якої також є Кушнір, отримала  у 2016 році пільги для 21 своєї стоянки загальною площею 9887 м2.

Пільги для цих 34 стоянок Кушніра у 2016 році склали 2 805 000 гривень . Приблизно такий самий обсяг пільг його стоянки отримували і в 2015 і в 2014 році, хоча в країні вже була війна.

Тобто, Савенко і Кушнір з початку війни отримали від Одеської міської ради пільг майже на 9 мільйонів гривень. Виникає запитання: куди дивиться Служба безпеки України?

На найближчу сесію планується винести питання про надання пільг для стоянок вже на 2017 рік. Цікаво буде подивитися, як за це рішення будуть голосувати депутати більшості. Нагадаю, що ця більшість складається з депутатів «Довіряй дєлам» Геннадія Труханова, який спростовує всі обвинувачення в підтримці сепаратизму, і депутатів «Солідарності» Олексія Гончаренка , який взагалі демонструє запеклу вербальну боротьбу з сепаратизмом загалом і з партією «Родіна» зокрема.

Додатки:

1. Витяг із відповіді на запит від КП «Одестранспарксервіс» щодо операторів, яким надані пільги в 2016 році.

alfa-yuh

2. Витяг із реєстру юросіб. БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД СПРИЯННЯ ОРГАНАМ ВНУТРІШНІХ СПРАВ М. ОДЕСИ “ПРАВОПОРЯДОК” ЄДРПОУ 26209766

alfa-yuh-kushnir-serhij

Олександр Кушнір – батько Сергія Кушніра.

3. Витяг із відповіді на запит від КП «Одестранспарксервіс» щодо операторів, яким надані пільги в 2016 році.

avtomobilisty

4. Витяг із реєстру юросіб. Громадська організація “Автомобілісти м. Одеси і Одеської області” ЄДРПОУ 34673418

zasnovnyky-ho-avtomobilisty

До вже відомих нам Сергія Кушніра та його батька тут додається прізвище Стефанюка Ліліана Семеновича, який також пов’язаний з Ігорем Марковим, і завдяки його протекції довгий час очолював КП «Парксервіс».

5. Витяг із реєстру юросіб. Одеська міська організація партії «Родина» ЄДРПОУ 36501338

kushnir-holova-miskoji-orhanizatsiji-partiji-rodyna

Олексій Чорний, для «Ні корупції!»

Для підготовки цієї статті використовувалися матеріали, зібрані в рамках проекту «Громадський контроль діяльності Одеської міської ради», що реалізується організацією«Антикорупційний офіс» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».