Чому вулицями Одеси досі не курсують автобуси, подаровані Німеччиною

Дотепер на маршрут не вийшли десять автобусів, що були подаровані німецьким містом-побратимом Регенсбургом. Причиною є проблеми з документами та оформленням транспорту,

Про це повідомили під час засідання сесії Одеської міської ради, передав кореспондент “Інформеру”.

Автобуси були ввезені в Україну як гуманітарна допомога і, відповідно, не можуть бути використані для комерційних цілей.

Аналогічна проблема виникла не лише в Одесі, але й в інших містах України, де це питання намагаються розв’язати на рівні міністерства інфраструктури.

Раніше місто намагалося розмитнити автобуси, але зіткнулося з іншою проблемою: транспорт відповідає екологічному стандарту євро-4, що не дозволяє їх ввозити в Україну без переобладнання двигуна згідно з чинним екостандартом.

Якщо автобуси не мають стандарту євро-5 — їхнє розмитнення заборонене в Україні. Ці автобуси, навіть при їхній більш економічній та вигідній характеристиці, вважаються євро-4 за документами.

У жовтні 2023 року стало відомо, що місто Регенсбург подарувало Одесі десять 18-метрових автобусів з низькою підлогою. Планувалося, що вони використовуватимуться на новому маршруті з селища Котовського до центру Одеси.