Допомога українцям: які зміни відбулись в європейських країнах останнім часом?

За даними сайту управління у справах біженців ООН, через повномасштабне вторгнення майже вісім мільйонів українців виїхали за кордон. Близько п’яти мільйонів з них отримали тимчасовий прихисток в країнах Європейського Союзу. Держави ЄС в цей складний час надали безпрецедентну підтримку, яка дозволила мільйонам наших співвітчизників перечекати війну в безпечному місці.

Українські біженці оселились в різних країнах, мають різний життєвий та професійний досвід, через який дуже по-різному інтегруються. Хтось приїхав зі знанням мов та затребуваною спеціальністю і швидко адаптувався на місцевому ринку праці. Хтось навіть через рік після вимушеної евакуації не знайшов собі місця в новій країні, всерйоз думаючи повертатись додому або шукати щастя десь в іншому місці. Але всім людям, які вимушено покинули свої домівки через війну, потрібна допомога. Давайте поглянемо, які нововведення з’явились в європейських країнах для підтримки українців останнім часом.

Польща

Польща однією з перших прихистила українців після повномасштабного вторгнення. Багато наших співвітчизників вирішили перечекати війну саме тут. Минулого місяця В Польщі змінився строк законного перебування в межах держави. Згідно нових правок Спецзаконі, його дія була подовжена до четвертого березня 2024 року. Паралельно були збільшені терміни придатності інших офіційних папрерів, національних віз, карт побиту, польських документів на підтвердження особи.

Громадяни України, які приїхали до Польщі після 24 лютого та виявили бажання залишитися на території країни, отримують легальний статус до 4 березня 2024 року. Аналогічна ситуація з отримувачами “карти поляка” та членами їхніх родин. Що стосується дітей, які народилися в Польщі, то їх термін законного проживання прив’язаний до терміну проживання матері. За тимчасовим захистом, українці весь цей час мають право на працевлаштування, медичну страховку, базову підтримку.

За новими правилами, діти, дорослі та опікуни неповнолітніх осіб можуть законно проживати в Польщі до кінця серпня 2024 року, за виконання певних умов. Зокрема діти, станом на березень 2024 року, мають відвідувати дошкільний навчальний заклад або школу. На найдовший термін перебування можуть претендувати учні, які плануватимуть складати іспит на атестат зрілості. Вони можуть затриматись в Польщі до кінця вересня 2024 року.

Чехія

З 1 липня 2023 року в Чехії змінюються правила нарахування грошової допомоги українцям. Від цієї дати до закону “Lex Ukrajina V” вносяться нововведення, які стосуються сум виплат та правил проживання громадян України в Чехії. Передусім, зміни на собі відчують власники житла, які отримувують фінансову компенсацію за поселення наших біженців та проживання з ними в одній оселі.

У випадку, коли біженця поселили до готелю, то він має право мешкати там п’ять місяців безкоштовно. Однак після цього терміну йому доведеться самому сплачувати оренду житла, однак кошти на це будуть йти від держави. Сума матеріальної підтримки буде фіксованою, від 2400 крон (3985 гривень) для однієї особи та для п’яти і більше осіб – 12 000 крон (20 166 грн). Якщо орендановане житло наявне в реєстрі Міністерства праці, фіксовані суми виплат зростуть на 20% відсотків – максимально до 15 тисяч чеських крон.

Також, Згідно нових правил, Чехія буде перевірятиме банківські рахунки потенціальних отримувачів соціальної допомоги. Будуть враховуватися всі доходи для того, щоб виявити потребу українця в матеріальній підтримці та індивідуально розрахувати необхідну суму для проживання. Такий крок запроваджується для того, щоб виплати отримували передусім люди, які їх найбільше потребують. За обмежених фінансових ресурсів такий підхід зможе підтримати найменш захищені верстви населення серед українських біженців.

Німеччина

Німеччина відома серед україньских біженців своїми програмами активної соціальної підтримки. З початку 2023 року тут змінилися підходи надачі допомоги безробітним. Ставку робляться не на якомога щвидше працевлаштування, а на якісне навчання, щоб на ринку праці з’явився максимально кваліфікований фахівець. Програма виплат називається Bürgergelds – гроші для громадян. Вона орієнтована на людей, які прагнують максимальної професійної реалізації та незалежності.

В Німеччині передбачена можливість здобуття громадянами подальшої професійної освіти, гроші на які йдуть з державної програми “Участь на ринку праці”. На підвищення своєї професійної кваліфікації та завершення середньої освіту витратити три роки. Оплату такого навчання буде повністю покривати центр зайнятості -Jobcenter. Щоб взяти участь у програмі та отримати регулярні виплати, громадяни України мають звернутися туди за консультацією.

Громадяни України також можуть розразховувати на сплату курсів німецької мови. Варто звернути увагу, що така матеріальна підтримка може бути надана не тільки безробітним, а й тим українцяс, які вже працевлаштувались в Німеччині, однак мало заробляють. Виплати Bürgergelds орієнтовані на те, щоб українці, які виїхали до Німеччини через війну, підвищили свій професійний рівень та могли забезпечити себе усім необхідним для гідного життя.

Швейцарія

Швейцарія хоч не входить до складу Євросоюзу, однак теж прихистила багатьох українців. При чому допомога надається не тільки тим, хто планує тут жити й адаптуватися, а бажає повернутися до України. Українці, які отримали тимчасовий захист у Швейцарії та хочуть звідси виїхати, можуть попросити державу компенсувати дорожні кошти. Сума виплат орієнтовно становить 500 швейцарських франків (приблизно 500 євро) на дорослу особу та 250 франків на дитину.

Для отримання допомоги на повернення потрібно відмовитись від спеціального статусу S. Він дозволяє українцям жити в Швейцарії, отримувати соціальну допомогу, вчитися та працювати. Питаннями закриття статусу S та подальшими виплатами займаються соціальні працівникі, які діють в кооперації з Міграційною службою (SEM). Одна з обов’язкових умов – наявність квитків, що підтверджують повернення до України.

Українцям, що живуть в Швейцарії, детальну інформацію можна дізнатись в консультаційних пунктах повернення регіону, де вони проживають. Кожен випадок розглядається індивідувально. Якщо будуть підстави, SEM надасть відповідну фінансову допомогу, яка покриває дорогу, готелі і т.д. Як вже зазначалося сума на повернення складає 500 швейцарських франків для повнолітніх та 250 -для неповнолітніх членів родини. Однак загальна сума допомоги не має перевищувати 2000 франків на сім’ю.

Марія Шевчук

Матеріал створений за участю CFI, Agence française de développement médias, як частина Hub Bucharest Project за підтримки Міністерства закордонних справ Франції