Харлан і росіянка: інші фехтувальники не тиснули руку, але не було дискваліфікацій

У Мілані, коли українська фехтувальниця Ольга Харлан не потиснула руку Анні Смірнові, її було дискваліфіковано. Водночас через введені обмеження у зв’язку з COVID-19 спортсменам було дозволено замість цього вдарити по зброї, а іншим, хто саме так і зробив, — не видавали «чорну картку». 

«Навіть під час цих змагань було десь 5% випадків, коли спортсмени руки не тисли. Тому що за ці два роки багато спортсменів звикли, що замість потискання руки є удар по зброї. Тобто потім пізніше Олімпійський чемпіон-рапірист не потис руку данському спортсмену і від цього не було ніякого розголосу», — заявив президент Національної федерації фехтування України (НФФУ) Михайло Ілляшев.

За його словами, коли він обговорював те, що ця «чорна картка» неправильне рішення, оскільки жест став звичайною практикою через обмеження COVID-19, — йому відповіли, що «скарг же нема». 

Зазначимо, що після інциденту було заявлено, що рішення про скасування удару по зброї ввели напередодні бою, але про це інформації ніде не було поширено. Зокрема перед боєм теж не оголосили про зміну в правилах.

Ілляшев заявив, що вони подали протест на рішення про «чорну картку», яку зупинили, а не скасували. Нині очікується розгляд і перегляд, а термінів для цього не встановлено. 

Якщо рішення приймуть на користь Ольги Харлан, то вона зможе брати участь найближчі 60 днів. 

«Жодних змагань не заплановано, отже це рішення про підтримку цієї дискваліфікації або її скасування буде мати політичний характер», — зауважив президент НФФУ. 

Джерело