Медики Одещини готові реагувати на можливі інфекційні загрози

За час повномасштабної війни в Одесі та області не було виявлено жодного випадку холери. За словами лікарів та фахівців-дослідників, нині спалах цього інфекційного захворювання в регіоні не прогнозують. Але в умовах воєнного стану не виключають завезення на територію області збудників будь-яких інфекційних хвороб. Про це повідомили в Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Влітку минулого року, у період, у який медики проводили посилений епідеміологічний нагляд за холерою, в області було обстежено 3 905 осіб із гострою кишковою інфекцією та проведено 2 027 досліджень проб з навколишнього середовища. За цей та попередні періоди досліджень лікарі не зареєстрували жодного випадку холери в регіоні, крім того, жодного випадку холери на території країни поки теж не зареєстровано.

Зазначимо, холера є гострим кишковим захворюванням, що передається через воду, їжу та побутовий контакт із хворими. За зовнішніми ознаками відрізнити її від звичайної діареї неможливо, тому кожен, хто має підозру, проходить ізоляцію у спеціальних знезаражувальних боксах, втім підхопити її в сьогоднішніх умовах складно.

Водночас в умовах воєнного стану медики не виключають завезення на територію області збудників будь-яких інфекційних хвороб. Тому щоденно лікарі Одещини перевіряють не лише якість води, а й усіх людей, які приїздять з інших регіонів, де є підвищений ризик захворювання на холеру через бойові дії. Зокрема медики проводять тренувальні навчання з реагування на холеру. Один з таких заходів провели в Чорноморську за участю одеських медиків та заздалегідь підготовленим сценарієм, який імітував реальний випадок виявлення захворювання.

Джерело