На Одеській кіностудії відбудеться низка заходів до ювілею Кіри Муратової

Кіра Муратова — режисерка зі своїм впізнаним почерком та баченням, який вона розкрила саме в Одеській кіностудії. ЇЇ можна розуміти чи не розуміти, але внесок режисерки в світовий кінематограф є незаперечним. 5 листопада Кірі Георгіївні мало виповнитися 90-то років. Тож до цього ювілею Одеська кіностудія запланувала низку заходів.

Свою першу самостійну стрічку – «Короткі зустрічі», як режисерка, Кіра Муратова зняла саме на Одеській кіностудії в 1967 році і з того почався її режисерський шлях в кіномистецтві. У її стрічках грали Богдан СтупкаВолодимир ВисоцькийРената Литвинова та багато інших відомих акторів. До речі, саме Муратова відкрила Литвинову як акторку.

У 2017 році Кіра Муратова стала членом Американської кіноакадемії, що присуджує «Оскар», а в 2018 році — її не стало.

Вшановуючи пам’ять самої впізнаної одеської режисерки, до її ювілею Одеською кіностудією були анонсовані низка заходів: від ретроспективи показів її фільмів – до відкриття пам’ятної дошки.

Ще з 2019 року кіностудія проводить конкурс короткометражок «Короткі зустрічі імені Кіри Муратової», спрямований на підтримку молодих кінематографістів. Тож, до ювілею Муратової кіностудія анонсувала випуск другого альманаху конкурсних короткометражок.

Вчора, «дні Муратової»  розпочалися з пресконференції, на якій згадували режисерку та відкриттям спеціальної присвяченої їй локації на кіностудії.

З 26-го вересня до 7 листопада у кінозалі кіностудії покажуть її сім знакових стрічок. Серед них – її перші визнані шедеври «Короткі зустрічі» та «Довгі проводи», «Наш чесний хліб», «Зміна долі», «Астенічний синдром», «Другорядні люди» та «Два в одному». Всі стрічки будуть йти мовою оригіналу, тобто російською, але з українськими субтитрами.

Джерело