Одеса знову опинилася у ТОПі антирейтингу щодо порушень, які стосується вивісок — мовний омбудсман

Одеса знову опинилася в трійці міст, де найбільше порушень стосується вивісок і табличок недержавною мовою в закладах. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь у своїх соцмережах, закликавши місцеву владу виправити ситуацію.

За його словами, порушення найчастіше фіксуються серед приватних підприємців, зокрема у туристичних агенціях, аптеках, стоматологічних кабінетах тощо. Деякі з них продовжують ігнорувати вимоги закону, а в окремих випадках зафіксовані повторні порушення.

За кількістю звернень щодо порушень лідирують Київ (89 звернень), Одеська область (75 звернень) та Харківська область (18 звернень).

Кремінь звернувся до влади Києва, Одеси та Харкова з вимогою перевірити дотримання мовного законодавства та вжити заходів для демонтажу вивісок, що не відповідають вимогам закону. Він також закликав громадян активно повідомляти про порушення.

З початку 2024 року надійшло 235 звернень щодо порушень 28-ї статті Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регулює використання державної мови для публічної інформації. Станом на 15 жовтня 2024 року Тарас Кремінь виніс 20 попереджень і наклав 18 штрафів за порушення цього закону.

Джерело