Одещина посідає третє місце в Україні за кількістю іноземних інвесторів

Попри війну іноземні інвестиції торік принесли України 189 мільярдів гривень виручки. Одещина також до цього зробила вагомий внесок, бо займає третє місце в Україні за цим показником. Про це стало відомо з дослідження аналітиків R&D центру YouControl.

За даними аналітиків R&D центру YouControl за останні два роки понад 110 країн світу інвестували в українські фірми шляхом участі в статутному капіталі. З 24 лютого 2022 року до травня цього року в структурі власності 3570 юросіб з’явились бенефіціари чи учасники з-за кордону. Також за участю іноземного капіталу було зареєстровано 2950 нових компаній.

Значна частина цих юросіб перед повномасштабним вторгненням мала інших власників з України. Так, зміна складу учасників вела до зміни адреси реєстрації, виду діяльності та назви компанії.
Друге місце за кількістю компаній, що отримали іноземних співвласників посідає Туреччина — 623. На третьому — Великобританія із 619 компаніями з іноземними інвестиціями. Перше ж місто з 1500 компаніями посів Узбекистан.

На Одещині зареєстровані 484 компанії з іноземним капіталом, що є третім показником по країні. На першому місті Київ – 2 903, а на другому – Львівщина, де зареєстровано 778 компаній.

У сфері гуртової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів працюють 44% з досліджуваних компаній. Також активність іноземних інвесторів спостерігалась в переробній промисловості, професійній, науковій та технічній діяльності, будівництві та нерухомості, транспортній сфері та IT.

Джерело