Одещина у топі антирейтингу, де більшість благодійних організацій не подавали фінзвітність

На Одещині велика кількість благодійних організацій не подали фінансову звітність за 2023 рік, через що регіон опинився в топі антирейтингу. Понад 22 тисячі благодійних організацій по всій Україні, всупереч законодавчим вимогам, не відзвітували перед Держстатом. Найчастіше фінансові звіти не подають організації, які займаються освітою та наданням соціальної допомоги.

Регіони півдня, зокрема Миколаївщина, Одещина та Херсонщина, також потрапили до антирейтингу. Найбільший відсоток організацій, які не подають звітність, знаходиться на тимчасово окупованих та прифронтових територіях: Луганщина (98%), Донеччина (89%), Херсонщина (87%). Це може бути пов’язано з труднощами роботи через бойові дії.

Фото: Опендатабот

Серед антилідерів також Миколаївська (77%), Запорізька (76%) та Одеська (75%) області. За минулий рік звітність не подали 22 417 благодійних організацій, що становить 76% від загальної кількості зареєстрованих установ в Україні. Всього в країні зареєстровано 29 685 благодійних організацій.

Варто зазначити, що тенденція неподання фінансових звітів існує вже кілька років. Проте з початком повномасштабної війни ситуація покращилася: у 2021 році звітність не подали 94% благодійних організацій, у 2022 році — 82,4%. Найчастіше звіти не подають фонди соціальної допомоги (87%), освітні організації (6,8%) та громадські організації (4,3%).

Фото: Опендатабот

Серед громадських організацій відмова від звітності ще більш помітна: торік звіти не подали 87,5% зареєстрованих ГО, а у 2022 та 2021 роках — 90,8% та 96,5% відповідно.

Юридичний інженер Опендатаботу Денис Попов зазначив, що з початку повномасштабної війни держава не штрафує організації за несвоєчасне подання фінансових звітів, що деякі з них використовують для ухилення від звітності. Проте війна не скасовує необхідності звітувати, адже відкрита фінансова звітність допомагає підвищити довіру до організацій з боку донорів і показати прозорість роботи.

Фото: Опендатабот

Джерело