Одеська ОВА знову обговорює можливість отримання з Туреччини плавучих електростанцій

Одеська обласна військова адміністрація (ОВА) знову обговорює можливість отримання плавучих електростанцій з Туреччини для забезпечення електроенергією частини регіону. Про це повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер на брифінгу 6 червня, передав кореспондент “Інформеру”.

Наразі тривають активні перемовини з турецькою стороною щодо постачання трьох плавучих електростанцій, кожна з яких здатна генерувати 250 МВт. Ці судна планують розмістити в портах Ізмаїла, Одеси та Южного.

“Вивчаємо питання щодо залучення трьох таких: один в Ізмаїл, один в Одесу, один в Південний. Вони дають по 250 МВт, ми по суті закриємо місто і кілька районів. Вони є такі, що працюють і на дизельному пальному, і на газу”, — пояснив Олег Кіпер.

Поки що невідомо, коли саме ці плавучі електростанції можуть прибути в Україну. Переговори тривають, і ключовим питанням є забезпечення безпеки для турецьких суден.

“Зараз йдуть дуже потужні перемовини саме, щоб зайшли кораблі. У них перше питання — дайте безпеку. Ми кажемо: “Ви турки, ви самі безпека для нас, ви берете участь у цих процесах,” — зазначив Кіпер.

Кабмін повідомляв про перемовини з Туреччиною щодо залучення плавучих електростанцій ще в лютому 2023 року. Тоді міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що такі судна можуть стати важливим елементом децентралізації енергосистеми України.