Одеський суд залишив без змін вирок миколаївському прокурору-зраднику

Одеський апеляційний суд підтвердив вирок ексочільнику Миколаївської окружної прокуратури Геннадію Герману, залишивши його без змін. У червні 2023 року Германа визнали винним у співпраці з російською спецслужбою та засудили за державну зраду до довічного ув’язнення.

Фото: Суспільне Одеса

Родичі бійців, які загинули в казармах Миколаєва, наполягають на обміні засудженого на українських військовополонених. Мати загиблого морпіха Оксана Руцька повідомила, що вони звернулися до Офісу президента, СБУ та Управління з обміну і захисту прав військовополонених з проханням здійснити обмін.

“Ми хочемо за рахунок цього зрадника наших хлопців дістати з полону. Так, як Медведчука обміняли на 200 наших військовополонених, хочемо обміняти й цього зрадника, який для них важливий, тому що він з ними співпрацював. Ми думаємо, що ми за нього одного можемо виміняти багато наших хлопців. Крім того, якщо він буде на свободі в РФ, ми все одного його дістанемо. Ми підключимо Сибірський батальйон, ми підключимо наших хлопців, які є там у Росії, і вони просто зітруть його з лиця землі”, — зазначила Руцька.

Після набуття вироком апеляційного суду законної сили обмін зрадників на військовополонених цілком можливий, і такі обміни вже відбувалися раніше.

Фото: Суспільне Одеса

Геннадія Германа затримали 4 квітня 2022 року. За даними слідства, він передавав російській спецслужбі інформацію про позиції військовослужбовців у Миколаївській області, персональні дані українських бійців і співробітників ДСНС, паролі для проходження блокпостів, а також коригував удари по цивільних і військових об’єктах.

Під час засідання 23 січня 2023 року прокурор заявив, що Герман передавав інформацію російському блогеру Юрію Подоляці. 28 червня Германа визнали винним у колабораціонізмі та засудили до довічного ув’язнення.

Апеляцію адвокатів експрокурора розглядали в Одеському суді з кінця жовтня 2023 року.

Джерело