Одеський виш потрапив до ТОП-10 серех університетів України

Оприлюднено рейтинг закладів вищої освіти України “Топ-200 Україна 2024”. Одеський національний університет імені І.І. Мечникова посів дев’яте місце.

Зазначається, що Центр міжнародних проєктів разом з експертами IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence вже вісімнадцятий рік поспіль складають цей рейтинг. Цього року вони врахували сучасні тенденції вищої освіти, що змінюється через реформи та втрати від війни з Росією.

Експерти орієнтувалися на Берлінські принципи, затверджені на другій нараді IREG, та рекомендації IREG.

Виходячи з висновків цих конференцій, автори рейтингу застосували багатокритеріальні підходи до оцінювання ефективності університетів, використовуючи великі масиви даних з відкритих джерел, валідність яких може бути перевірена.

Оцінювання діяльності українських університетів у 2024 році здійснювалося на основі шести міжнародних і чотирьох національних показників.

Одеський національний університет імені Мечникова піднявся на дев’яте місце, покращивши свій торішній результат на чотири позиції.

Перші два місця посіли столичні університети, третє – Львівська політехніка. Четверте місце зайняв Харківський національний університет імені Каразіна, п’яте – Сумський національний університет, шосте – Львівський національний університет імені Франка. На сьомій сходинці Національний університет біоресурсів і природокористування, восьме місце у Харківського політехнічного інституту. Десятку замикає Харківський національний університет радіоелектроніки.

Раніше Одеський національний університет імені Мечникова вперше увійшов до Світового рейтингу університетів QS World University Rankings та єдиний з одеських вишів увійшов до ТОП-10 університетів України і ТОП-1200 університетів світу в цьому рейтингу.

Джерело