Партнерство під час війни: як Данія допомагає у відновленні Миколаєва?

Будівництво нового геріатричного пансіонату, реконструкція системи водопостачання в Миколаєві, реформа корпоративного врядування на комунальних підприємствах…. Це далеко не повний список змін, які відбуваються в регіоні під час воєнного стану. Незважаючи на те, що Миколаївщина довгий час була на лінії зіткнення, а сам обласний центр піддавався щоденним обстрілам і зазнав значних руйнувань.

В Миколаїйській області місцева влада знайшла можливості та ресурси для реформ. Зокрема, завдяки допомозі міжнародних партнерів, серед яких чи не найбільше вирізняється підтримка такої країни Європейського Союзу, як Данія. Загальна допомога Данії для України у військовій сфері склала 6,6 мільярдів євро, а на проєкти громадянської підтримки було виділено 635 мільйонів євро.

Якщо говорити про Миколаїв та область, то від Данії вони кожного року отримують допомогу на суму близько 100 мільйонів євро. Частина цих коштів, близько 20 %, йдуть на адміністративні витрати через допоміжні організації, і на пряму імплементацію проєктів залишається орієнтовно 80 мільйонів євро. Однією з найбільших проблем Миколаєва після російського повномасштабного вторгнення є водопостачання.

У квітні 2022 року росіянами був знищений водогін, який заживлював місто від Дніпра. Близько 70 кілометрів водогону були на лінії активних боїв, з квітня по середину травня Миколаїв був повністю без води. За цей час місцева влада вимушена була побудувати новий водозабір, з річки Південний Буг.

Проблема полягала в тому, що в цьому регіоні річка близька до Чорного моря, і вода в ній солона.Це було тимчасовим рішенням, яке прийняли фактично від безвиході та відсутності інших альтернатив, оскільки всі розуміли, що солона вода буде руйнувати водопровідну систему.Важливо було надати людям воду хоча б для санітарних потреб, щоб запобігти гуманітарній катастрофі.

До теперішнього дня вода у трубах міського водоканалу не призначена для пиття, хоча вже і джерело змінили, заживили водопровід від річки Інгулець. Але й там вона низької якості, через вміст шкідливих речовин внаслідок скиду з металургійних підприємств. Проте зараз ведеться робота над тим, щоб вперше за два роки у миколаївців з’вилась вода, придатна для пиття.

«Наші зусилля з відновлення зосереджені на тому, щоб надати людям базовий доступ до води, енергії, та опалення, щоб люди могли продовжувати своє повсякденне життя. Я справді захоплений тим, що тут відбувається. Люди повертаються додому, створюються нові робочі місця і це все відбувається завдяки нашій спільній співпраці. Нам вдалось створити всеохоплюючу структуру співпраці між Данією та Україною, зосереджуючись не тільки на військовій підтримці, але також і співпраці між людьми та розкриття потенціалу бізнесу», – заявив голова МЗС Данії Ларс Лекке Расмуссен під час відкриття Канцелярії Посольства Королівства Данії в Миколаєві.

Якщо говорити безпосередньо про обласний центр, Миколаїв, партнери з Данії найбільше значення приділяють реформам соціальної інфраструктури, впровадження енергетичних технологій та організацію водопостачання в місті. Також окрема увага приділяється програмам психологічної підтримки та освітнім проєктам. Під цим мається на увазі фінансування організацій громадянського суспільства, які надають відповідні послуги.

Велику допомогу Миколаїв отримав під час тривалих відключень світла. Тоді до міста електрогенератори приїжджали чи не з усіх куточків світу. Миколаєву тими днями допомагали і Японія, і Сполучені Штати, але коли  генератори розставляли по всім найважливішим об’єктам міста, виникло питання, яким чином їх заживлювати? Адже кожна така енергетична установка потребує великої кількості палива.

Тут  знову на допомогу прийшли представники Данії. Вони прислали до Миколаєва п’ять автівок-заправників, які швидко могли надати паливо для всіх необхідних об’єктів. Миколаїв наразі має проєкт на 7 мійльонів євро, завдяки якому хоче збудувати об’єкти сонячної генерації на 10 мегават.

За розрахунками всі об’єкти даватимуть місту десь близько 35 мегават сумарно. Місцеве обленерго зараз працює за збитковими тарифами і таким чином планується хоча б трохи зменшити витрати для місцевого бюджету. Адже наразі компенсація складає близько двохсот мільйонів гривень на рік.

Місто шукає рішення не тільки у співпраці з міжнародними партнерами, а й самостійно знаходить кошти.В Миколаєві активно звертаються до державних кредитів. Так державна програма «5-7-9 %» розповсюджується і на муніципальні підприємства, можна брати ці кредити, а якщо підприємство знаходиться в фронтовій чи в прифронтовій зоні, то цей кредит можна отримати під 1 відсоток.

Різні реагенти, навіть простий хлор, Миколаїв купляв через організації UNICEF та Червоний хрест. Місто використовує всі механізми співпраці:  кошти знаходять не тільки на якісь стратегічні вкладення, чи капітальні інвестиції, але й на звичайні обігові речі. В кожній галузі таке невелике фінансування допомагає знаходити додаткові гроші, але за цим стоїть велика робота.

«Якщо говорити про енергетику, то у нас вже запущена є когенерація, це 1,5 мегавати на одній з котелень, зараз ми плануємо запустити в листопаді ще два об’єкти загальної потужністю пять з половиною мегават. Один об’єкт має 3 мегавати, інший  2 мегавати , тобто загалом будемо мати близько 6,5 мегават. Очікуємо в грудні поставку обладнання, там, здається буде чотири установки по 15 мегават. Але там вже будуть проектувальні роботи, які орієнтовно займуть близько півроку. Коли ці установки будуть підключені, ми розраховуємо, що протягом майбутнього року буде ще 16 мегават генерації за рахунок майбутньої співпрації з Данією», – говорить заступник миколаївського міського голови Сергій Коренєв.

За його словами, Данія взяла фактично шефство над Миколаєвом у квітні 2022 року. Після того, як російська ракета зруйнувала будівлю Миколаївської ОВА, вбивши 37 людей. В ті дні в Україні з міжнародним візитом були представники Данії, й президент Володимир Зеленський запропонував їм зайнятися відновленням Миколаєва. Данці  погодились і почали активно впроваджувати проєкти розвитку у місті, скеровувати на шлях реформ, подекуди ставлячись до українців уважніше, ніж вони самі до себе.

Представники регіональної влади Миколаївщини бачать свій секрет успіху у двох речах. Перша – децентралізований процес прийняття рішень, а друга  – активна позиція безпосередньо керівництва міста та області. Вони спілкуються з різними міжнародними делегаціями, діляться своїм досвідом. І це впливає на бажання донорів співпрацювати, вони чекають на територіальні громади, які самі проявляють ініціативу, щось пропонують, а не чекають коштів. Саме такий підхід допомагає Миколаєву знаходити партерів як в Європейському Союзі, так і за його межами.

Марія Шевчук

Фото для матеріалу надані Миколаївською міською радою.