Повідомлено про нові підозри у справі судді з Одещини

В Одеській області викрили ще п’ятьох осіб, яких підозрюють в організації виїзду військовозобов’язаних чоловіків за межі України. Таким чином кількість підозрюваних зросла до шістьох. Першим фігурантом у цій справі став суддя з Одеської області Олександр Боярський. Про це повідомили у пресслужбах НАБУ і САП.

За даними слідства, упродовж 2022–2023 років в одному з районних судів Одеської області видали понад тисячу дозволів на перетин кордону чоловіками призовного віку. Задля того, щоб призовники могли уникнути мобілізації та в подальшому виїхати за кордон, суд ухвалював рішення щодо встановлення місця проживання дитини разом із батьком. Інформацію про надання таких послуг публікували у відповідних групах у соцмережах. Вартість одного рішення становила 1 500–3 000 доларів.

“З’ясувалося, що мали місце випадки виїзду чоловіків за кордон без супроводу дитини, визначення місця проживання дитини на тимчасово окупованій території, підробки процесуальних документів від позивачів та втручання у систему автоматизованого розподілу судових справ”, — йдеться в повідомленні НАБУ.

Наразі триває досудове розслідування. Встановлюють осіб, які можуть бути причетні до злочинної схеми.

Нагадаємо, у січні поточного року викрили схему незаконного виїзду чоловіків за кордон у Білгород-Дністровському міськрайонному суді. За даними слідства, суддя Олександр Боярський за хабар у розмірі до 3 500 доларів ухвалював рішення щодо проживання дітей із військовозобов’язаними чоловіками. Це дозволяло громадянам призовного віку уникнути мобілізації та виїхати за кордон.

За тиждень після оголошення фігуранту про підозру суд обрав йому запобіжний захід — арешт строком на два місяці із можливістю вийти на волю під заставу в розмірі 1 059 800 гривень.

Джерело