Роботи під обстрілами: як відновлюють постраждалі села на Херсонщині?

Через підрив  Каховської ГЕС на Херсонщині, наша держава зазнала збитків на одинадцять мільярдів доларів. Такі дані оголосили Кабмін України та ООН у звіті, присвяченому наслідкам руйнації дамби . В результаті затоплення постраждав житлово-комунальний фонд, енергетичні системи, сільське господарство, транспортна інфраструктура, екологія, промисловість. Це лише наслідки однієї техногенної катастрофи, яка відбулась через повномасштабне російське вторгнення. Однак і без цього Херсонська область, та південь України зокрема потерпають від агресії російських загарбників.

На відбудову попередньо знадобиться понад 5 мільярдів доларів,  з яких близько двох мільярдів треба залучити найближчим часом. Ці гроші потрібні будуть на ліквідацію короткотривалих наслідків трагедії, зокрема на полагодження критичної інфраструктури та відновлення доступу до питної води. Ситуація ускладнюється тим, що найбільш постраждала територія знаходиться в зоні активних військових дій, а то й взагалі в окупації. Це унеможливлює проведення серйозних реконструкційних робіт та ускладнює підрахунок всіх отриманих збитків.

Проте попри наявні проблеми, Херсонська область відбудовується. Будівельники півдня України шукають можливості для кооперації, працюють під обстрілами та в зоні військових дій. Багато розмов ведеться про створення спільного майданчику, де можна робити інноваційні продукти в свій галузі. В перспективі нововведення можуть працювати не тільки на відновлення України , а йти на експорт та приносити дохід своїм розробникам. Вони готові працювати в несприятливих умовах, на які не погоджуються закордонні фахівці.

Станіславська громада на Херсонщині страждає від обстрілів. Фото: Іван Самойленко.

Закордонний бізнес оминав Україну ще задовго до повномасштабної війни. Зокрема він не йшов в ту ж Одесу через те, що тут потрібно було домовлятись з міською владою і платити певну суму, аби зайти на ринок. Велика війна робить будь-які грошові вкладення ще більш ризикованими, навіть якщо корупційного шляху не буде. Українські бізнесмени, які вже працюють, зацікавлені в тому, щоб в них була робота, стабільний дохід і щоб їхні рідні місця були відбудовані. Проте в далекостроковій перспективі без підтримки міжнародних організацій Україні не обійтися.

«Мені траплялась цифра, що для швидкої відбудови інфраструктури на першому етапі потрібно 15 мільярдів доларів. Це в цілому по Україні, і яка частка з цих коштів припадає на південь – сказати важко. Одеська область не так сильно як інші, але страждає. Піддаються серйозній руйнації територіальні громади Миколаївської та Херсонської області. І розмір збитків, через регулярні обстріли, зростає щоденно. Сьогодні це може бути одна цифра, завтра – зовсім інша і все це потрібно моніторити. Цими питаннями має займатися держава, залучаючи інвестиції, зокрема від міжнародних донорів», – розповідає керівник південного координаційного центру міжнародної торгової палати ICC Ukraine Олег Бабій.

Зруйноване Каховське водосховище. Фото зі спутника.

Найбільше серед південних регіонів України постраждала саме Херсонська область. Вона однією з перших прийняла на себе удар російської армії, побувала в окупації. В минулому році правобережну частину області звільнили, однак лівобережна доже знаходиться під контролем ворога. Звільнена частина області щоденно стає ціллю російських атак. Керовані авіабомби, артилерія, крилаті ракети… Це далеко не повний список озброєння, яким вороги атакують громади на лінії зіткнення.

За даними Херсонської ОВА, в регіоні зареєстровано 270 пошкоджених об’єктів в, з яких 14 об’єктів житлової інфраструктури відновлено власниками за власні кошти, тобто загальна кількість об’єктів для відновлення складає 257.  Наразі складено 257 дефектних актів, за їх даними дефектними актами та наявними експертними звітами загальна орієнтовна вартість відновлення складає біля 233 мільйонів гривень, з яких сума на капітальні ремонти об’єктів соціальної інфраструктури складає 196 мільйонів. Частину цих коштів надають сусідні регіони.

 З бюджету Одеської області на Херсонську через субвенцію було перераховано 20 мільйонів гривень, 4,5 з яких пішли на відновленння Великоолександрівської територіальної громади і 15,5 – на відновлення Чорнобаївської. Замовниками робіт стали органи місцевого самоврядування на Херсонщині, представники Одеської області просто координують діяльність  підрядників, які займаються будівельними роботами. Гроші виділяються в рамках реалізації проєкту Офісу Президента України «Пліч-о-Пліч».

Волонтери з Одещини допомагають відновлювати село Благодатне.

Середню суму, яка витрачається на ремонт, визначити неможливо, є тільки загальний кошторис. На відновлення кожного окремого постраждалого будинку витрачаються зовсім різні кошти. Адже є будівлі, де треба поставити два вікна, є будівлі, де треба замінити дах, є будинки повністю зруйновані. В останніх зараз ніхто не живе, і тому вони будуть ідти в другу чергу на відновлення. Зараз пріоритетом є ті житлові об’єкти, де мешкають люди, щоб вони могли в комфортно мешкати у власних оселях.

«З будинками, які повністю зруйновані, ситуація складніша. Щоб їх відбудувати, потрібна проектно-кошторисна документація. Житлові об’єкти, якими ми займаємось зараз, проходять за спрощеною системою, за дефектними актами. Там не потрібні кошторисні документи, бо ми нічого конструктивно не змінюємо в плануванні. У випадку, якщо потрібна відбудова або будівництво, необхідні проекти, розробкою яких зараз займаються відповідальні організації. Вони провели дослідження, зробили документи. Багато виникає проблем з тим, що люди не мають оформлених прав власності на пошкоджені чи частково пошкоджені будинки. В цих моментах дуже складно постраждалим допомогти», – говорить в.о. директора департаменту капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної військової адміністрації Сергій Жирний.

Пам’ятний знак «Дари Херсонщини», пошкоджений через обстріли.

Більша частина Херсонської області буде відбудована тільки після завершення війни тому що, для цього потрібні інвестиції. Стабільні гроші підуть тільки тоді, коли перестануть стріляти. Звісно, будівельники працюють і під час війни, вони виробляють товари, допомагають відбудовувати критичну інфраструктуру. До Одеси приїжджає дуже багато виробників будівельних матеріалів саме з Херсону і вони зацікавлені в роботі, бо максимально вмотивовані відбудовувати свій регіону. Одеські забудовники активно з ними співпрацюють, роблячи замовлення та підтримуючи вітчизняний бізнес. Відновлення постраждалих регіонів це складний процес, який потребує попередньої роботи, яку не варто відкладати на потім.

Марія Шевчук

Проєкт «Відновлення територій півдня України після руйнування Каховського водосховища» створено за участю CFI, Французького агентства з розвитку ЗМІ, в рамках проекту Hub Bucharest, за підтримки Міністерства закордонних справ Франції.