Рука на пульсі: в Одесі лікарі відпрацювали навички роботи за надзвичайних ситуацій

Вчора в Одеській обласній клінічній лікарні відбувся тренінг «Медичне сортування в умовах масової травми». Його учасниками стали працівники медичного закладу: лікарі, медсестри та санітари. Захід провели інструктори благодійного фонду PULSE, який орієнтований на розвиток тактичної медицини в Україні. В основному організація співпрацює з поліцейськими, рятувальниками та військовослужбовцями. А от для медичного персоналу тренінг такого масштабу проводився вперше.

Навчальний день складався з двох частин: теоретичної та симуляційної. О першій половині дня проходив інструктаж, а вже після обіду, учасники відпрацювали свої дії, вміння та навички в умовах, найбільш наближених до реальних. Так за сценарієм навчань, до лікарні прибула велика кількість пацієнтів із травмами. Десятки медпрацівників з прийомного, хірургії, реанімації, травматології та інших відділень долучились до спільних навчань. Всі співробітники, незалежно від своїх посад, стали однією командою з порятунку життів.

Центральний офіс благодійного фонду PULSE знаходиться в Одесі, однак тут працюють інструктори з усієї України. Це різні люди із різним досвідом. Є колишні бойові медики, які знають, що як рятувати життя на передовій. Є професійні лікарі, що охоче діляться своїми знаннями як з військовими, так і цивільними. Загалом, команда інструкторів об’єднує людей з різними формами досвіду, які можуть бути в нагоді в умовах взаємодії з різними структурами. В умовах воєнного стану важливо відпрацьовувати навички першої допомоги. Бо ніхто не знає, коли і кому вони стануть в нагоді.

За словами інструкторів благодійного фонду , настільки масштабного заходу на їхній пам’яті ще не було. Бо на загальному сортуванні кількість поранених доходила до п’ятдесяти осіб. Наразі в українських лікувальних закладів є великий запит на те,  щоб оновлювати і покращувати свої знання в умовах повномасштабного вторгнення. Керівники Одеської обласної лікарні самі вийшли на фонд, щоб їхні співробітники могли відпрацювати відповідні навички. До заходу долучились навіть ті, хто був у відпустці та мав вихідний. При чому це було не від примусу, а від розуміння, що треба бути готовими до будь-чого.

«Завжди під час масового надходження поранених в медичний заклад перше, що ми маємо зробити це відсортувати пацієнтів правильно, щоб визначити тих, хто потребує реальної допомоги та тих, хто ще може зачекати. Ми живемо в такий час, що будь-якого моменту можемо отримати великий наплив пацієнтів та маємо бути до цього готовим. Якщо ми не будемо тренуватись, то той невеликий хаос, який мали на початку, матимемо в реальній надзвичайній ситуації. Треба щоб працювали всі ланки, починаючи від керівника, закінчуючи молодшим медичним персоналом», –  говорить завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії для вагітних роділь та породіль Одеської обласної клінічної лікарні Віталій Янак, який долучився до тренінгу.

Одеська обласна клінічна лікарня вже має досвід прийому великої кількості постраждалих. Коли в ніч на 10 червня 2023 року на вулиці Висоцького впав іранський дрон-камікадзе, була велика кількість поранених, які звернулись за допомогою саме сюди. Одна з учасниць тренінгу згадала, що тієї ночі за 15 хвилин до приймального відділення надійшло двадцять людей. Не всі з них мали серйозні травми, однак кожен був наляканий, потребував підтримки, а медперсонал мав відслідкувати, хто саме потребує допомоги першочергово.

Навчання відбулись посеред робочого дня, частина медиків поєднує навчання з роботою. Поки учасники тренінгу перевозять манекени, швидка привозить чоловіка з переламом. Той, завбачивши камери і велику кількість медиків, привітно махає в кадр. Ще частина медпрацівників йде надавати допомогу мотоциклісту, який прямо навпроти лікарні потрапив у ДТП. Тому зануритися у навчання стовідсотково не вийшло, а от освіжити знання – цілком. Принаймні, інструктори схвально оцінили підготовку всіх причетних за результатами тренінгу.

Одеса, на жаль, часто потерпає від атак російських окупантів, тому медики вимушені бути готові до надзвичайних ситуацій. Тренінги PULSE базуються на протоколах і рекомендаціях міжнародних організацій. За словами інструкторів організації, наше Міністерство охорони здоров’я останніми роками  інтегрувало системи першої допомоги в Україні відповідно до світових стандартів. Однак опублікувати нормативний документ, це одна річ, а зовсім інша – довести до рівня його якісного виконання вже на місцях, в медичних закладах.

Навчання для медичних працівників має свої особливості. Абсолютна більшість всіх навичок тренінгів та програм, які стосуються тактичної медицини, зосереджені на догоспітальних етапах. Як  не дати пораненій особі загинути чи постраждати після безпосереднього отримання ураження, як не зашкодити людині, яка потребує допомоги і т.д. У випадку, коли пацієнт вже прибув до лікарні, обставини та умови трохи інші. І їх теж необхідно враховувати.

«На цьому етапі ми навчали, як правильно прийняти від іншого рятувальника або медика поранену особу, як правильно її документувати та записувати. І, звісно, яким чином логічно продовжити послідовно вже надану допомогу, як можна це зробити максимально оптимально. Тому що будь-яка лікарня це потенційне місце концентрації величезної кількості поранених людей. Тим паче, тут ми маємо справу з обласною лікарнею, з великою кількістю відділень та персоналу. І саме координація цих людей є запорукою успішного сортування постраждалих та порятунку їхніх життів», – каже старший інструктор з тактичної медицини благодійного фонду «PULSE» Артем Прокоп’єв.

Коли практична частина закінчилась, учасники активно спілкувались між собою, намагаючись проговорити проблемні моменти та вирішити, що можна зробити краще та як діяти ефективніше. При чому, як виявилось наприкінці, вони поставились до своїх результатів скептичніше, ніж інструктори, які підводили підсумки та відзначили хорошу роботу команди. Одна з медсестер сказала, що тренінг дуже корисний та цікавий, однак вона б не хотіла, щоб ці навички їй колись знадобились в роботі.  Потрапити на чергування, коли до лікарні надходить велика кількість, нікому не хочеться. Проте готовність до надзвичайних ситуацій може максимально зменшити негативні наслідки від неї.

Марія Шевчук