СБУ повідомила про підозру трьом працівникам Міграційної служби в Одесі

В Одесі посадовці Міграційної служби організували оформлення закордонних паспортів віддалено без необхідності особистої присутності чоловіків призовного віку, які виїхали за кордон. Вартість такого оформлення коштувала від 500 до 2,5 тис. доларів.

СБУ вирахувало хабарників та затримала чотирьох людей – очільника місцевого райвідділу ДМС, двох його підлеглих, а також посадовця регіонального підрозділу Центру надання адмінпослуг.

Група брала хабарі за можливість чоловікам призовного віку не повертатися до України, щоб переоформити закордонний паспорт, у якого спливає термін. Таким чином чоловікам не потрібно було ставати на облік і не оновлювати свої дані у ТЦК. Більш того, була порушена процедура зняття відбитків пальців – посадовці знімали свої. А фотознімок «робили» із дистанційно надісланої світлини від клієнта. Готові паспорти чиновники-фігуранти передавали замовникам через мережу посередників.

Співробітники СБУ провели обшуки за місцями роботи і проживання фігурантів, під час яких знайшли 300 тис. доларів США, 60 тис. євро, 200 печаток для оформлення документів.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили про підозру трьом посадовцям ДМС (наразі вони вже звільнені), одному працівнику ЦНАП, посереднику та ще одному учаснику оборудки за ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Зловмисникам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Джерело