Що відомо про можливий десант в Одесі: відповідь ВМС ЗСУ

Десантні операції вважаються найскладнішим видом морських операцій. Речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що загроза висадки російського морського десанту в Одеській чи інших областях України абсолютно відсутня.

За словами Плетенчука, десантні спроможності Росії значно знижені, сказав він в інтерв’ю “РБК-Україна“.

“Ні, вона абсолютно відсутня. Треба розуміти, що, по-перше, десантні спроможності ворога сильно знижені. З 14 кораблів в строю залишається п’ять. По-друге, підійти до нашого берега вони не можуть. Великі кораблі не такі швидкі. І, відповідно, це буде дуже легка ціль. Вони можуть спробувати, але чим це закінчиться всі знають: висадяться вони на берег – їх там усіх повбивають, плюс там усе заміновано”, – зазначив речник ВМС.

Він також додав, що десантні операції є найскладнішим типом морських операцій. Такі операції зазвичай проводяться у складі загальновійськових операцій, коли, наприклад, велике угруповання наступає з суходолу, а з моря підтримують ці зусилля, розтягуючи сили противника.

“На початку широкомасштабного вторгнення вони так намагались зробити, коли підійшли до наших берегів, бо тоді вони також намагались обійти суходолом Миколаїв, через Вознесенськ і зайти до Одеської області, щоб взагалі відрізати Україну від моря. Але потім вони відкотилися від Миколаєва і ця операція втратила сенс”, – підсумував Дмитро Плетенчук.