Скандал з Харлан і росіянкою мав вплив на світову спортивну спільноту — журналіст

Інцидент, коли українська фехтувальниця Ольга Харлан після перемоги над росіянкою Анною Смірновою відмовилася потиснути руку, набув міжнародного розголосу. Завдяки медійному та суспільному тиску — спортсменці зупинили, хоча і не скасували, дискваліфікацію. 

Головний редактор Tribuna.com Олег Щербаков нагадав те, що напередодні Міністерство молоді та спорту України внесло зміни в наказ стосовно можливості українським спортсменам виступати на змаганнях проти росіян.

«Якби цих змін не було внесено, то Ольга навряд чи стартувала на цих змаганнях», — зауважив головред. «Це така дуже важлива історія, яка за цим всесвітньо потужним меседжем з Ольгою Харлан залишалася менш помітною, але насправді вона дуже важлива для українського спорту».

На його переконання, Україна втратила кілька місяців, поки діяв цей наказ, оскільки поступово на світові змагання поверталися росіяни. У той самий час українці бойкотували та відповідно не виступали. Проте на змаганнях остаточне рішення залишається за главами організацій, а не керівництвом нашої країни. 

«А тут сталася візуально помітна подія. І я думаю, що для усіх медійників і фахівців з піару зрозуміло, що ось така дія значно більшу роль зіграла у нашому можливому тиску на повзуче повернення російського спорту. Зокрема його на повернення на фехтування, таку проросійську міжнародну федерацію», — підкреслив Олег Щербаков.

За його словами, скандал не зупинить повернення росіян у міжнародний спорт, але подібні інциденти можуть привертати світову увагу до проблеми й надалі ускладнювати їм брати участь у змаганнях. 

Джерело