У Чорному морі відсутні ворожі ракетоносії — ВМС

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України Дмитро Плетенчук повідомив в ефірі телемарафону, що наразі у Чорному морі відсутні російські кораблі, включаючи носії крилатих ракет. Інформацію про це передав кореспондент “Інформеру”.

“Зараз у Чорному морі немає носіїв крилатих ракет. У Чорному морі російських кораблів немає в принципі. Так, в Азові присутні кілька одиниць, але це не ті, які можуть нести загрозу станом на зараз”, – зазначив Плетенчук.

За даними ВМС України, в Азовському морі зараз перебувають три російські кораблі, але носії крилатих ракет “Калібр” відсутні. У Середземному морі зафіксований один російський корабель.

Плетенчук наголосив, що останній раз ракетоносій з’являвся на короткий час біля “Новоросійська”, звідки російські кораблі намагаються переховуватись, використовуючи відстань для безпеки. Після виконання завдання він одразу повернувся назад.

Також речник ВМС зазначив, що росіяни активно використовують акваторію Азовського моря для грабунку окупованих територій, зокрема, через порт Маріуполь. Там вони завантажують українське збіжжя та метал і вивозять їх до офіційних портів Росії для подальшого перепродажу.

«Азовське – не те море, в якому легко маневрувати, в якому будуть розміщувати свої бойові одиниці у великій кількості, тому що там невеликі глибини і невелика кількість рекомендованих маршрутів, відповідно, Чорне море для них залишається основним, але і більш небезпечним. Тому що в Азові вони вважають, що прикрилися від дронів, перекривши Керченську протоку, зробивши максимум для того, щоб звузити цей прохід, щоб його було легше контролювати за допомогою авіації», – зазначив речник ВМС.