У Миколаєві конфіскували судно російського олігарха вартістю майже мільярд

Вищий антикорупційний суд виніс рішення на користь держави щодо вилучення риболовного траулера “Бухта Соколовська”, який належав холдингу підсанкційного російського олігарха Олександра Верховського. На момент повномасштабного вторгнення судно знаходилося на ремонті у Миколаєві.

Зазначено, що Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції про застосування санкції та вилучив траулер “Бухта Соколовська” на користь держави.

Згідно з відомостями Служби безпеки України, вартість судна оцінюється в один мільярд гривень.

Судно знаходиться на території України і раніше належало опосередковано Олександру Верховському, російському олігарху, який підтримував російську агресію проти України. Рішення суду дозволяє вилучити цей актив з осіб, які підтримують агресію проти України, та перетворити його на дохід держави.

Відомо, що з 2023 року траулер перебуває під арештом на одному із суднобудівних заводів у Миколаєві, де проводилися роботи з модернізації.

Траулер був закладений на колишньому Чорноморському суднобудівному заводі, а пізніше його корпус викупила Преображенська база тралового флоту.

У 2017 році миколаївські суднобудівники підготували корпус до передачі замовнику, який планував відбуксирувати судно в Китай для завершення будівництва.

Джерело