У Польщі затримали одеського шахрая, якого розшукували з 2021 року

У Польщі затримали розшукуваного учасника злочинної організації: причетний до функціонування «кол-центру» в Одесі.

Діяльність угруповання припинили у 2021 році. Тоді в Одесі затримали шістьох фігурантів, чий «кол-центр» діяв на території України та сусідніх країн. Ще двоє учасників були оголошені в розшук. Одного з них затримали у Польщі та екстрадували до України.
 
Представляючись працівниками банку, зловмисники випитували у постраждалих їхні реквізити. Вони використовували психологічні методи впливу та діяли по заздалегідь прописаній інструкції. Також користувалися програмою підміни телефонного номера, аби замаскувати свою діяльність. Клієнтські бази даних зловмисники скуповували у DarkNet. Отримані гроші переводили на електронні гаманці, картки власні або підконтрольних осіб.
 
У липні 2021 року були затримані організатор та його п’ять спільників. Ще двоє змогли уникнути затримання. У 2022 році одного з фігурантів затримали в Одесі, а його «колегу» – оголосили в міжнародний розшук. Згодом учасника злочинної організації затримали польські прикордонники в аеропорту Варшави. За дорученням Офісу Генерального прокурора була розпочата процедура екстрадиції.


 8 серпня шахрая передали українським поліцейським для доставлення його в суд та обрання запобіжного заходу. Йому та його спільникам інкримінують статті 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.
 
За скоєне може загрожувати до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Департамент Стратегічних Розслідувань Нацполіції