Українські дрони Sea Baby за допомогою підводних мін вразили російські кораблі у Чорному морі

Морські дрони Sea Baby заклали понад 15 підводних мін біля акваторії Кримського півострова на маршрутах, що використовуються виключно російськими військовими кораблями. Це призвело до ураження щонайменше чотирьох російських кораблів.

У спеціальному дописі зазначено, що спецпризначенці модифікували Sea Baby, встановивши 180-кілограмові морські міни на маршрутах російських військових суден.

Ці заходи вже принесли результати: восени 2023 року корабель “Самум” був пошкоджений міною, доставленою безпілотником СБУ з відстані близько 400 км.

Після цього на міни нарікали також великий патрульний катер “Павло Державін” і великий буксир, що йшов на допомогу, а також сучасний протимінний корабель окупантів.

У звіті зазначено, що “донні” міни зроблені з пластику та важать приблизно 180 кг. Їх важко виявити через їх поглинання мулом на мілководді. Команда СБУ відстежувала маршрути морських суден протягом півтора місяця, перед тим як відправити Sea Baby для закладання двох мін.

14 вересня ракетний корвет “Самум” підірвався на одній з мін, що прорвала діру в його кормі. Sea Baby продовжували свої місії, закладаючи ще близько 15 мін, поки 11 жовтня великий патрульний катер “Павел Державін” не пошкодив борт під час входу в Севастопольську бухту.

Після цього корабель був перенаправлений на ремонт в інший порт, але при виході з Севастопольської бухти він також потрапив на міну. Великий буксир, відправлений на його порятунок, також постраждав, і його також довелося відбуксирувати назад у порт.

Кілька днів пізніше вибух пошкодив і сучасний протимінний корабель “Владимир Козицький”, один із двох таких суден у Росії.

Джерело