В Лос-Анжелесі відбудеться персональна виставка одеської художниці

Як повідомляє Культурометр, 22-го січня в Ukrainian Art Center в Лос-Анжелесі (США) відкриється персональна виставка одеської художниці Ірини Вишневської. “Код ідентифікації” – це картини Ірини на домотканних килимах.

Килими й ліжники – відомі атрибути української культури, які завжди мали побутове й обрядове значення. Зокрема домоткані гуцульські килими багаті на культову символіку: кожен візерунок чи орнамент – кодовий символ нації, яким з прадавніх часів послуговувалися для комунікації з нащадками.

Також ліжники часто використовували як обереги. За своїми символічними характеристиками килим прирівнювався до вишиванки і ніс у собі код національної ідентифікації.

Художниця Ірина Вишневська мала змогу відчути магічний вплив домотканих ліжників ще в дитинстві, адже виросла серед гагаузької культури, де килимам також властивий символізм. Гагаузи – тюркомовний народ, що проживає на території Бессарабії (Молдова та південь Одеської області в Україні) та сповідує християнство. Це одна з національних меншин України, яка й до сьогодні не втратила власної культурної самобутності, попри тяжкі історичні умови.

Ірина Вишневська (ІraVish) – художниця, яка живе та працює в Одесі. У юному віці мисткиня пов’язала свою долю з журналістикою: працювала репортером, редактором, видала п’ять художніх та публіцистичних праць. До занять живописом повернулася у зрілому віці.

Пані Ірина – активна учасниця колективних мистецьких проєктів. Мисткиня пише в стилі романтичного примітивізму. «У своєму новому амплуа я, як і раніше, залишаюся журналістом, тому кожна моя картина – це історія з іноді складним, заплутаним сюжетом, що має продовження», – пояснює пані Ірина.