В Одесі та інших містах викрито міжрегіональну агентурну мережу фсб

Зрадники збирали розвіддані для ворога у різних областях країни, наводячи ворожі удари по бронетехніці, ППО та енергетичній інфраструктурі. Про це повідомили в Генеральній прокуратурі України.

На теперішній час викрито 9 учасників агентурної мережі, вісьмом з яких вже повідомлено про підозру в державній зраді (ч.2 ст.111 КК України). Стосовно ще однієї жінки вирішується питання щодо повідомлення про підозру.

За даними слідства, у березні 2024 року представник фсб рф створив спеціальний чат-бот у месенджері Telegram для проведення підривної діяльності проти України. Упродовж декількох місяців до нього долучились 9 осіб з Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Сумської, Одеської, Дніпропетровської та Чернігівської областей. Підтримуючи дії держави-агресора, завербовані громадяни погодились надавати російським спецслужбам інформацію воєнного характеру.

Так, виконуючи вказівки куратора вони вишукували місця розташування Сил оборони України. Зокрема вони цікавилися об’єктами тимчасової дислокації особового складу ЗСУ. Фіксували переміщення військової техніки автомобільними та залізничними шляхами. Також передавали координати гідро- і теплоелектростанцій. Крім того “агенти” надсилали ворогу інформацію про прольоти літаків та роботу систем ППО, повідомляли про результати прильотів у населених пунктах, додаючи фото та відеоматеріали.

Підозрювані затримані, їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Досудове розслідування проводять слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Джерело