В Одесі відкрилася виставка-рефлексія «Тріумф волі: 1936-2024»

В Одеському муніципальному музеї Блещунова відкрилася виставка робіт одеського художника Сергія Лиховида «Тріумф волі: 1936-2024». Виставка є рефлексією автора на тему «арійського атлетичного тіла» як інструмента пропаганди в тоталітарних режимах.

Сьогодні, напередодні Олімпіади в Парижі, навколо цієї теми розгортається свій політичний театр, ця серія звучить особливо гостро.

“Мій головний меседж довести до людства, що великій спорт у таких змаганнях як Олімпійські ігри є нічим іншим як зброєю від початка існування цих змагань. Особливо під час війни. Допускати агресорку означає озброювати її та визнавати цю країну на рівні інших демократичний країн, виправдовуючи її приступні дії щодо України. І не має значення під якими значками це буде відбуватися”, – розповів Сергій своє бачення майбутньої участі російських спортсменів в Олімпіаді в Парижі.

Нагадаємо, що у 1936 року в Берліні Адольф Гітлер відкрив XI Літні Олімпійські ігри. Успіх німецьких спортсменів, які перемогли у командному заліку, ліг в основу пропагандистського документального фільму Лені Ріфеншталь «Олімпія» про велич німецького духу.

Незважаючи на початок геноцидної антисемітської політики МОК не виразив заборону проти проведення цих ігор у фашистській Німеччині. Після 2 Світової війни Міжнародний олімпійський комітет попросив публічні вибачення. Одне не зрозуміло – чому зараз МОК продовжує надавати свій майданчик для виступу атлетів з країни-агресора.

Джерело