Сьогодні, 5 грудня, в Одесі за підтримки Генерального консульства Республіки Туреччина відбулося святкування Всесвітнього дня турецької кави. Мешканців та гостей міста пригощали ароматним напоєм, що є невід’ємною частиною турецької культури та традицій, а також розповідали про особливості приготування.
Історія турецької кави бере початок у XVI столітті, коли кава з Ємену потрапила до Стамбула. Саме там було започатковано особливий спосіб приготування, який згодом поширився по всій Османській імперії, а потім і в Європі. На відміну від багатьох інших стилів, турецька кава майже не змінилася й дійшла до наших днів у своєму автентичному вигляді.

У 2013 році ЮНЕСКО включило турецьку каву до «Представницького списку нематеріальної культурної спадщини людства». Вона залишається важливою частиною турецьких традицій — від сватання до ворожіння на кавовій гущі.
Як підкреслив Генеральний консул Республіки Туреччина в Одесі пан Мухіттін Челік : «Ми організували святкування, щоб підтримати одеситів в умовах триваючої війни, а також показати важливість турецької кави як частини нашої культурної спадщини».