В Одесі з’явився новий політичний стріт-арт

Одеський вуличний художник Вадим Луговцов намалював черговий політичний стріт-арт з нової серії “Зброя 2.0”. На плитах в Аркадії від зробив яскравий напис “Кубань – це Україна”. Це викликало лють російських користувачів соцмереж, яки почали коментувати з лайкою публікації Вадима. Прийшлось навіть блокувати низку агресивних росіян, які не вчать історію.

Нагадаємо, що Кубань була примусово заселена у середині 19-го століття Чорноморськими козаками з України. На момент революції 1917 року 2,5 млн людей на Кубані вважали себе українцями та розмовляли українською мовою.

Після створення УНР Українська Центральна Рада оголосила всі землі, де мешкали українці, в тому числі і Кубань – частиною України. Уточнення кордонів мало відбутися під час переговорів з новим керівництвом росії після революції, але російські більшовики підступно напали на Україну та окупували її. Згодом була примусова політики русифікації на Кубані. Українська мова була під забороною майже 100 років. Але навіть в наш час на Кубані можна почути українську мову у селах.

Джерело