В Одесі засудили двох іноземців, які шпигували для російських спецслужб

В Одесі отримали вирок двоє іноземців, які шпигували за штабами ЗСУ та передавали інформацію російським спецслужбам. Обох суд визнав винним у несанкціонованому поширенні інформації про розташування Збройних сил України. Про це повідомили в Одеській обласній прокуратурі та Службі безпеки України.

Засуджені — брати. За даними СБУ, вони є громадянами однієї з країн Південного Кавказу, але проживали в Одесі.

Слідство з’ясувало, що наприкінці лютого вони вступили у змову зі співробітником російської ФСБ та погодились виконувати для них завдання в Україні. Також вони власноруч написали та надіслали куратору заяви про вступ до лав ФСБ.

“Засуджені розвідували місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки підрозділів Сил оборони України в Одесі. Також вони “зливали” до ФСБ геолокацію підрозділів протиповітряної оборони”, — розповіли в прокуратурі.

За кожне успішне виконане завдання вони отримували грошову винагороду. Сума залежала від важливості об’єкта та складності збору інформації про нього. Крім цього, у разі окупації Одещини іноземці розраховували отримати “посади”: один хотів стати керівником регіонального відділення ФСБ, інший — очолити міськраду.

Затримали іноземців весною в Одесі. Вони намагались сфотографувати периметр будівлі потенційної цілі та передати її геолокацію російському куратору, уточнили в СБУ. У них вилучили телефон, який вони використовували тільки для спілкування з ФСБ, додали в прокуратурі.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 517b73456ee7241f.jpg

Суд визнав винними обох чоловіків за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України — несанкціоноване поширення інформації про розташування Збройних сил України. Їх засудили до восьми років ув’язнення.

Джерело