В Одесі збирають кошти на реставрацію телескопа

В Одесі на платформі  “Моє місто”. оголосили збір коштів на реставрацію сторічного телескопа та вежі обсерваторії, де він знаходиться. На збір виділили пів року.

Як нагадують НовиниLive, в Одеській обсерваторії знаходиться унікальний механічний телескоп. Проте він перебуває в не надто хорошому стані. Його неодноразово ремонтували, однак, останні роботи проводили ще 30 років тому.

В Одесі хочуть відремонтувати 100-річний телескоп та вежу обсерваторії

На даху башти обсерваторії часто проводять екскурсії та астрономічні дослідження небесних світил. Як повідомляють організатори збору коштів, зараз покрівля обсерваторії у жалюгідному стані. Дах постійно протікає та псує стелю, яка під ним. У разі її руйнування потрапити до телескопа буде неможливо.

Хоча телескоп “Екваторіал Кука” вже не використовують для досліджень, він є унікальним експонатом для відвідувачів. На всі ремонтні роботи планують витратити 86 тисяч гривень. Ці кошти збиратимуть у вигляді доброчинних внесків.

Телескоп “Екваторіал Кука” придбали за кошти мецената Іванова. Тоді він був співробітником медфакультету ОНУ ім. Мечникова. Встановила телескоп англійська фірма COOKE&SONS. В Одесі це єдиний телескоп.