ВАКС надав дозвіл на проведення спецрозслідування щодо колишьного мера Одеси

Вищий антикорупційний суд видав дозвіл на проведення спеціального розслідування стосовно колишнього мера Одеси Олексія Костусєва. Він є одним із підозрюваних у справі про незаконне захоплення одеського аеропорту.

Суд вирішив задовольнити клопотання детективів Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Костусєв є фігурантом справи щодо захоплення аеропорту “Одеса” та отримання незаконного доходу у розмірі 2,5 мільярда гривень від його експлуатації.

“Це рішення дасть можливість завершити досудове розслідування щодо підозрюваного та скерувати справу до ВАКС для розгляду по суті”, — пояснили в САП.

11 грудня 2023 року було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до Олексія Костусєва. Цей захід застосовано в разі його затримання та доставки для проведення розслідування.

Довідка. Справа стосується аеропорту “Одеса”. За інформацією НАБУ та САП, у 2011 році група осіб, до якої входили колишній мер Одеси Олексій Костусєв, його заступник, керівник одного з підприємств з обмеженою відповідальністю та два відомих в регіоні бізнесмена, розробила схему. Внаслідок неї комплекс, який належав місту, перейшов у спільну власність приватної компанії та місцевої громади.

За даними слідства, місто повністю втратило контроль над аеропортом та не отримувало від нього жодного доходу. Щоб унеможливити повернення аеропорту у власність громади, усе майно аеропорту було заставлено у банку для отримання кредиту, який не був погашений протягом 10 років, додали в САП.

29 серпня п’ятьом особам було оголошено про підозру у незаконному захопленні аеропорту та 2,5 мільярдами гривень доходу від його експлуатації. Серед них були колишній мер Одеси Олексій Костусєв, його заступник, керівник одного з підприємств з обмеженою відповідальністю та два відомих в регіоні бізнесмена Борис Кауфман і Олександр Борухович.

16 жовтня стало відомо, що Вищий антикорупційний суд арештував майно міжнародного аеропорту “Одеса”.

Джерело