Візит першої леді до Одещини був присвячений реформі шкільного харчування

Одещину з робочим візитом відвідала Перша леді України Олена Зеленська, щоб ознайомитися з реалізацією реформу шкільного харчування, яку розпочали за її ініціативи. Попри війну, дітей необхідно забезпечити якісною, здоровою і збалансованою їжею, впевнені в уряді.

У Фонтанській громаді її голова Наталія Крупиця познайомила учасників із дитячим садочком «Карамелька»: для 90 його вихованців завдяки базовій (тобто обладнаній на місці) кухні налагоджене чотириразове харчування.

А от в Авангардівському ліцеї, який ми також відвідали й де вчаться понад 800 дітей, створено кухню іншого типу – опорну. Тобто звідси доправляють гарячу їжу до ще трьох навчальних закладів Авангардівської громади, розповів її голова Сергій Хрустовський.

Завдяки державній субвенції та місцевому співфінансуванню у ще одному ліцеї – Прилиманському – також скоро обладнають власну базову кухню. Цього року уряд виділив 1,5 млрд грн на капітальний ремонт у шкільних їдальнях по всій Україні. Субвенція передбачала співфінансування з місцевих бюджетів, і на це громади додатково надали майже 0,5 млрд грн. Загалом це 173 проєкти у 23 областях. Тож незабаром побачимо, як там скористалися цими коштами.

Кульмінацією маршруту став Одеський центр професійно-технічної освіти. Тут працює один із трьох в області кулінарних хабів, де підвищують кваліфікацію працівників шкільних їдалень. З двома іншими хабами Одещини поспілкувалися в режимі телемосту.

Джерело