Власник маєтку Гавсевича в Одесі повинен відновити зруйновану пам’ятку архітектури

Таке рішення ухвалив апеляційний адміністративний суд, задовольнивши позов Одеської обласної прокуратури.

За даними прокурорів, власник будівлі ТОВ “Універсал Дірект” не виконав зобов`язання щодо проведення першочергових протиаварійних, ремонтних та реставраційних робіт, що призвело до руйнування об`єкта. Крім цього, під виглядом реставрації в особняку демонтували більшість конструкцій.

Суд встановив, що під час купівлі маєтку у 2018 році новий власник уклав охоронний договір на пам’ятку культурної спадщини. У 2021 році він погодив в обласному департаменті культури науково-проєктну документацію на відновлення будівлі, але роботи виконані не були. 30 липня 2023 року перевірка зафіксувала, що в особняку зруйнована більшість несучих конструкцій.

23 липня П’ятий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури та зобов’язав “Універсал Дірект” відновити маєток Гавсевича.

Нагадаємо, Будинок Гавсевича — пам’ятка архітектури і містобудування місцевого значення. Він розташований поряд з парком Шевченка в Одесі. Раніше у цій будівлі був пологовий будинок №6.

У січні 2023 у пам’ятці обвалилася частина конструкцій, а в червні-липні там демонтували частину будівлі. В міському управлінні ДАБК повідомили, що роботи виконували з відхиленням від погодженої ОВА документації.

Джерело