Затриманому меру Білгород-Дністровського загрожує до 12 років тюрми

Мера Білгород-Дністровського Віталія Граждана підозрюють у незаконному заволодінні базою відпочинку на узбережжі Чорного моря, у вимаганні та погрози насильством. Про це   стало відомо із Єдиного державного реєстру судових рішень.

Київський районний суд в рамках кримінального провадження №12024160000000020 від 13.01.2024 року  тимчасово відсторонив від посади мера міста Білгород-Дністровський Віталія Граждана, якого підозрюють у спробі незаконного заволодіння місцевою базою відпочинку на узбережжі Чорного моря.

Тимчасово відсторонити підозрюваного від посади міського голови міста Білгорода-Дністровського Білгород-Дністровського району Одеської області, строком до 19.09.2024 року, включно, в межах строку досудового розслідування, – йдеться в ухвалі.

Відомо, що у липні СБУ затримала мера на гарячому, коли той отримував 30 тис. доларів США завдатку від покупців турбази. Оборудку Граждан організуав разом зі своїми посібниками.

Для цього учасники угруповання силою змусили власницю рекреаційного об’єкта відмовитися від 50% корпоративних прав на нього. Процес вимагання, за даними слідства, супроводжувався психологічним тиском та залякуванням. Після цього рекетири призначили на базу відпочинку «свого» директора, який почав шукати покупців на даний комплекс. Коли покупці знайшлися, учасники угруповання збиралися заволодіти рештою корпоративних прав власниці.

Нині посадовця обвинувачують за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України (організація вимагання передачі права на майно з погрозою насильства над потерпілим, вчинене за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану). Йому загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Джерело