Одеський худмузей презентував новий постійний виставковий проєкт «Музейна історія»

У стінах Одеського художнього музею у суботу, 10 серпня, відбулося відкриття нового виставкового проєкту «Музейна історія». Цей проєкт буде постійним на період війни.

Але почнімо з того, як саме відбувалося відкриття «Музейної історії»?

15:00. У дворику музею вже зібралися десятки відвідувачів, серед яких було як діти, підлітки, молодь і літні люди. Побачити на власні очі відкриття прийшли і митці з колегами вже покійного Олександра Ройтбурда, який свого часу був директором цього музею.

Початок відкриття відклали на пів години через певні затримки. Аби відвідувачі не чекали на вулиці їм запропонували безоплатно відвідати усі доступні виставки та вільно пройтися музеєм. Якраз тоді розпочався недовгий дощ і людям не довелося мокнути у дворі.

15:29. Відвідувачів покликали до танцювальної кімнати музею, яка до цього була зачинена. Всередині Валерій Коршунов, куратор цієї виставки, промовив вступне слово і розповів більше про проєкт.

За його словами, виставка здебільшого охопила період першого директора і Олександра Ройтбурда, оскільки їхній підхід до роботи змінив принципи роботи музею.

Фото: «Інформер»

За кілька хвилин після вступного слова відвідувачів запросили до основної зали, де розміщуватимуться елементи виставки.

Фото: «Інформер»

Серед них архівні фотографії та декілька копій плівок, які збільшити. Наприклад, на деяких з них можна побачити чорні плями, які, схоже, залишили для того, аби передати автентичність знімка.

Одна жінка, проходячи повз, пожартувала, що на цьому знімку: «Схоже сфотографували чорта».

«У нас зберіглася чудова колекція «негативних сторінок» в архіві. Це насправді одна з небагатьох частин довоєнного архіву, які в нас збереглися. Під час Другої світової війни більшу частину архіву вивезли. От ми хотіли це показати», — сказав Валерій Коршунов.

Фото: «Інформер»

Коли кореспондентка «Інформеру» поставила кілька запитань куратору виставки, то послухати долучилися і інші відвідувачі. Вже за мить розмова перетворилася на невелику екскурсію, під час якої Валерій розповідав про різні етапи формування музею.

Фото: «Інформер»

Наприклад, як під час воєн минулого століття низка експонатів була викрадена, і які саме картини колись були у музею.

Фото: «Інформер»

До того ж він порушив питання того, що поки в художнього музею та загалом подібних закладів по Україні немає консенсусу у питанні того, що будуть робити з різними виставковими експонатами, коли рідні або ті, хто мають на них права, захочуть повернути свою власність. Кореспондентка «Інформера» припускає, що подібні випадки розглядатимуть індивідуально, але це у будь-якому випадку ускладнить роботу як для музею, самих митців і їхніх близьких.

Фото: «Інформер»

Наостанок можна додати, що виставку можна відвідати у будь-який день, коли працює музей, а вхідний квиток коштує 75/150 гривень на касі.

Авторка: Маргарита Юзяк